Γ. Μανιάτης:Εντός του 2014 οι παραχωρήσεις για τα πετρέλαια

Στο ζήτημα των ερευνών των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm λέγοντας πως οι πρώτες παραχωρήσεις αναμένονται το 2014.

“Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Και η δέσμευσή μας είναι, μέσα στο 2014 να βγούμε με το πρώτο πολύ μεγάλο γύρο παραχωρήσεων – δεν έχει βγει ποτέ η Ελλάδα με τέτοιο γύρο παραχωρήσεων – στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, μια περιοχή για την οποία θα έχουμε και σεισμικά δεδομένα, γεωφυσικά δεδομένα. Διότι ξέρετε, εάν δεν δώσεις ντοκουμέντα και αποδείξεις στους επενδυτές ότι για αυτό που προσφέρεις έχει πιθανότητα η επένδυσή τους να αποσβεστεί και να τους δώσει και κέρδη, τότε δεν έχει κανένα νόημα”, είπε ο κ. Μανιάτης.

Αναφορικά με την απόκλιση της εκτιμήσης της Deutsche Bank από αυτή της κυβέρνησης για τα έσοδα από τα κοιτάσματα ο κ. Μανιάτης ανέφερε τα εξής:

“Υπάρχουν εκτιμήσεις από διαφόρους παράγοντες. Εμείς σαν Ελληνική Κυβέρνηση δίνουμε την εκτίμηση που έδωσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, για τα σημαντικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου τα επόμενα 30 χρόνια. Μέσα στα οποία περιλαμβάνονται η φορολογία που είναι ένα μέρος, τα μισθώματα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτες, για παράδειγμα η δημιουργία ολόκληρων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα προσελκύσουν Έλληνες και ξένους στα θέματα της αξιοποίησης υδρογονανθράκων” τόνισε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε “Μιλούμε συνολικά, λοιπόν, για μία προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία της τάξης των 150 δις”.