Γ.Ε: Καθυστερημένα έσοδα, οφειλές σωματείων και εταιρειών στην έκθεση τμ. φορολογίας

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Τμήματος Φορολογίας» που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία και η οποία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση:

http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/All/A4FB16649EB7F81EC22582130031622A?OpenDocument

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, διεξήγαγε οικονομικούς ελέγχους, καθώς επίσης και έλεγχο συμμόρφωσης,  για το έτος που έληξε στις 31.12.2016.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην έκθεσή του, ότι έχει εντοπίσει συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων, οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων και των εταιρειών τους, μη αξιοποίηση πληροφόρησης από άλλα Κυβερνητικά Τμήματα και προβλήματα όσον αφορά στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου.

Μεταξύ άλλων έχει παρατηρηθεί:

– Προβλήματα με την εφαρμογή της νομοθεσίας για έκδοση νόμιμων αποδείξεων και τιμολογίων και μη συμμόρφωση με σχετικούς Κανονισμούς για χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανών.

– Φορολογούμενοι κάτοχοι περιουσίας η οποία αποκτήθηκε πριν την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση ή/και δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα.

– Αδυναμία στον εντοπισμό καλλιτεχνικών παραστάσεων/εκδηλώσεων και επιβολής σχετικών φορολογιών.

– Νομικά πρόσωπα που δεν συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία για παρακράτηση/καταβολής έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

– Φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους ή δηλώνουν μέρος τους με σημαντική απώλεια εσόδων για το Κράτος.

– Οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων και των εταιρειών τους.

– Συσσώρευση καθυστερημένων εσόδων.

– Συσσωρευμένες φορολογίες υπό ένσταση.

– Μη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα για αριθμό φορολογικών ετών και μη επιβολή φορολογιών από το Τμήμα με βάση τη κρίση του Εφόρου, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων του Κράτους.

– Εντοπισμός περιπτώσεων εταιρειών με κύκλο εργασιών για σκοπούς Έμμεσης Φορολογίας, ο οποίος δεν δηλώθηκε για σκοπούς Άμεσης Φορολογίας ή είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δηλώθηκε για Άμεση Φορολογία.

– Εταιρείες εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών παραμένουν άγνωστες στο Τμήμα Φορολογίας.

– Μη αξιοποίηση πληροφόρησης από άλλα Κυβερνητικά Τμήματα.

– Επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από καταγγελίες που υποβάλλονται από πολίτες στην Υπηρεσία μας.