Γυαλιά hi-tech για άτομα με μειωμένη όραση

Ο Στίβεν Χιγκς ,καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τη ρηξικέλευθη ιδέα του, αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν μερική τύφλωση.

Με κίνητρο την ευαισθησία του και σύμμαχο το τετραπέρατο μυαλό του κατασκεύασε ένα ζευγάρι γυαλιά ,τα οποία «βλέπουν» τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στα άτομα που τα φορούν και τους βοηθούν να αποφεύγουν από το να πέσουν πάνω τους.

Τα μαγικά αυτά γυαλιά ενσωματώνουν δύο στερεοσκοπικές κάμερες που εντοπίζουν τα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται μπροστά από το άτομο που τα φορά, υπολογίζουν την απόσταση που απέχει και στη συνέχεια τα προβάλλουν στα μάτια του. Επιπλέον,  έχουν μηχανισμό που ανακοινώνει ηχητικά στον κάτοχο τους τι μπορεί να γράφει μια πινακίδα ή κάποια επιγραφή. Τέλος ,τα γυαλιά επιδέχονται και σκάνερ που διαβάζει τα barcodes σε προϊόντα και έτσι  θα ανακοινώνει στον κάτοχο τους την τιμή τους.

Ο ίδιος ο Χιγκς ανέφερε: «Τα γυαλιά δεν αποκαθιστούν την όραση αλλά βελτιώνουν την αίσθηση του χώρου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα στα δύο άτομα που είναι μερικώς τυφλά αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι. Στόχος της δημιουργίας αυτών των γυαλιών είναι αυξηθεί η ανεξαρτησία σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης»

Τον Ιανουάριο αναμένεται να δοκιμάστουν τα εν λόγω γυαλιά από 160 άτομα με σοβαρότατα προβλήματα όρασης, αν και κάποιες δοκιμές μας απέδειξαν ότι είναι πολύ λειτουργικά και οι ασθενείς εξοικειώνονται άμεσα μαζί τους .

Ο δημιουργός τους είπε ότι: «Οι ασθενείς μπορούσαν να δουν αντικείμενα όπως τραπέζια, τοίχους αλλά και ανθρώπους που βρίσκονται σε απόσταση πέντε μέτρων» σημειώνει ο εφευρέτης.

Μακάρι η εφεύρεση αυτή να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των ειδικών και σύντομα να τα δούμε στην αγορά, όπου η τιμή τους υπολογίζεται στα 1000 ευρώ.