Γρίπη χοίρων: Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, προχώρησε σε ανακοίνωση για τον ιό Η1Ν1, γνωστό και ως γρίπη των χοίρων, έπειτα και τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι ο χαρακτηρισμός της ασθένειας που προκαλεί στους ανθρώπους γρίπη, λόγω συγκεκριμένου υπότυπου του ιού Η1Ν1 ως γρίπης των χοίρων είναι παραπλανητικός.

Το 2009 παρουσιάστηκε ένας νέος υπότυπος της γρίπης στον άνθρωπο με γενετικό υλικό που περιείχε στοιχεία γενετικού υλικού του ιού της γρίπης των χοίρων και των πτηνών. Αρχικά ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, αλλά μεταγενέστερα ονομάστηκε γρίπη Η1Ν1, αφού υπήρχαν διαφορές στο γονιδίωμα του νέου ιού από αυτόν της γρίπης των χοίρων.

Ο ιός της γρίπης των χοίρων, που διαφέρει από τον ιό Η1Ν1 που παρουσιάστηκε στους ανθρώπους, προκαλεί συχνά ασθένεια στους χοίρους με παροδικά αναπνευστικά συμπτώματα τα οποία υποχωρούν με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή σε λίγες μέρες. Ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδεται με το κρέας ή τα ζωοκομικά προϊόντα στον άνθρωπο. Μπορεί όμως, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να μεταδοθεί σε άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με χοίρους και να προκαλέσει συμπτώματα γρίπης που υποχωρούν εντός ολίγων ημερών. Η γρίπη των χοίρων δεν θεωρείται σοβαρή ασθένεια και δεν περιλαμβάνεται στις δηλωτέες ασθένειες των ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Θεωρητικά, ο ιός Η1Ν1 του ανθρώπου μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο σε παραγωγικά ζώα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αναφορές. Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συστήνει όπως οι κτηνοτρόφοι τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα βιοασφάλειας”.