Γουόρεν Μπάφετ: Το τελευταίο γεύμα με τον «Μάντη της Όμαχα»

Από τα αρχαία χρόνια, οι οργανωμένοι σε μικρές κοινωνίες άνθρωποι επιζητούσαν με κάθε τρόπο τη συμβουλή του σοφού, ή του μάντη της φυλής. Αν πιστεύετε ότι αυτό έχει αλλάξει, αρκεί να δείτε τον χορό των εκατομμυρίων δολαρίων που στήνεται κάθε χρόνο για αυτούς που θα καταφέρουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με έναν σύγχρονο σοφό του χρήματος -και όχι μόνο: Τον “Μάντη της Όμαχα”, τον θρυλικότερο των επενδυτών, τον Γουόρεν Μπάφετ.

“Woodstock των καπιταλιστών”. Έτσι αποκαλείται η ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway –της χρεοκοπημένης κλωστοϋφαντουργίας που αγόρασε στα νιάτα του ο Μπάφετ και μετέτρεψε στον απόλυτο επενδυτικό κολοσσό. Όχι τυχαία, αφού στο στάδιο της Όμαχα, στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, κάθε χρόνο, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συρρέουν από όλο τον κόσμο -μάλιστα κοιμούνται σε αντίσκηνα, μέρες πριν αρχίσει- για να ακούσουν τι έχει να πει ο Μπάφετ και το δεξί του χέρι, ο αντιπρόεδρος της Berkshire, Τσάρλι Μάνγκερ. Και, 12 από αυτούς, κερδίζουν μια λοταρία και έχουν την ευκαιρία να του απευθύνουν μια ερώτηση.

Κάποιοι, είναι ακόμα πιο τυχεροί. Λίγο μετά το “Woodstock”, γίνεται ένα είδος δημοπρασίας, κατά την οποία ο νικητής έχει την ευκαιρία να επιλέξει ως και επτά καλεσμένους του και να έχει μεσημεριανό γεύμα με τον Μπάφετ. Και, ως εκ τούτου, να προσπαθήσει να του εκμαιεύσει τα μυστικά των επενδύσεων, του επιχειρείν και του χρήματος. Ή, ακόμα καλύτερα, μεταξύ τύρου και αχλαδίου, να τον πείσει να επενδύσει στην εταιρεία του. Για να το καταφέρουν να γευματίσουν με τον Μπάφετ, κάποιοι πληρώνουν ποσά που ξεπερνούν και τα 4 εκατ. δολάρια.

Με τα έσοδα να διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αφού οργανώτρια είναι η φιλανθρωπική οργάνωση Glide, η οποία καταπολεμά τη φτώχεια και βοηθά τους αστέγους, στο Φρανσκίσκο, ο Μπάφετ έχει δημιουργήσει μια ωραία τέτοια “παράδοση” από το 2000, οπότε και το πρωτοέκανε. Περισσότερα από 34 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από τις προσφορές για ένα γεύμα με τον Μπάφετ, αυτά τα χρόνια και έχουν διατεθεί στους αστέγους. Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί η Glide, ανακοίνωσε ότι οι προσφορές μπορούν να υποβάλλονται από τις 12 Ιουνίου για το γεύμα που ονομάζει “μεγάλο φινάλε”.

 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία φορά που ο 91χρονος Μπάφετ θα κάνει κάτι τέτοιο. Ίσως λόγω ηλικίας, ίσως επειδή όλα τα ωραία πράγματα κάποτε τελειώνουν. Όπως και να χει, σίγουρα θα είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία. Ποιος θα την αρπάξει; Ανάμεσα σε αυτούς που το είχαν καταφέρει αυτό, ήταν ο διαχειριστής κεφαλαίων Τεντ Γουέσλερ -ο οποίος έκανε τόσο καλή εντύπωση στον Μπάφετ που τελικά εργάστηκε στη Berkshire Hathaway, ο Ντέιβιντ Άινχορν της Greenlight Capital και ο μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Τζάστιν Σαν, ο οποίος επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να αλλάξει γνώμη στον Μπάφετ για τα cryptos.

Περίεργος άνθρωπος ο Μπάφετ. Για παράδειγμα, το μεσημεριανό των εκατομμυρίων δολαρίων, θα γίνει -όπως κάθε χρόνο- στο μοναδικό εστιατόριο που επισκέπτεται ο δισεκατομμυριούχος όταν πηγαίνει στη Νέα Υόρκη, το Smith & Wollensky. Εκεί, τρώει μια ποικιλία θαλασσινών, μια μπριζόλα, πίνει ένα ποτήρι κρασί και μια Coca-Cola. Τόσο απλό είναι το φαγητό του Μπάφετ. Του ανθρώπου που μένει στο ίδιο σπίτι -στην Όμαχα- που αγόρασε όταν ήταν νέος και δεν έχει τρελές συνήθειες ενός δισεκατομμυριούχου.

Και εκεί, ζει έναν μάλλον πολύ απλό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, τρώει ένα συνηθισμένο πρωινό από τα McDonalds, το οποίο δεν ξεπερνά σε κόστος τα 3,17 δολάρια, πίνει τεράστιες ποσότητες Coca- Cola καθημερινά (γεγονός που τον οδήγησε να επενδύσει στην εταιρεία με το σκεπτικό ότι “αφού μου αρέσει αυτό που πίνω, θα επενδύσω”) και, παρότι θεωρείται ο κορυφαίος επενδυτής του πλανήτη, τις περισσότερες ώρες της μέρας (το 80%) τις ξοδεύει στο γραφείο του, διαβάζοντας βιβλία και εφημερίδες. «Μαθαίνω νέα πράγματα, μαζεύω πληροφορίες και αυτό βοηθά στη δουλειά μου», εξηγεί ο ίδιος.

Και για τη Berkshire, λέει ότι δεν τη βλέπει σαν δουλειά, αλλά περισσότερο σαν… τέχνη. “Βλέπω τη Berkshire σαν έναν πίνακα ζωγραφικής. Είναι απεριόριστος σε μέγεθος, έχει έναν καμβά που εκτείνεται στο άπειρο και μπορώ να ζωγραφίσω επάνω του ό,τι θέλω”. Ίσως και αυτό να είναι το μυστικό που προσπαθούν να του αποσπάσουν όλοι για την επιτυχία του.

Αλλά και για τον τρόπο ζωής του, γενικότερα, ο οποίος είναι απλός. Συνηθίζει να οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του -ένα παλιό Ford- και δίνει μεγάλη σημασία σε «μικρές χειρονομίες», όπως τις αποκαλεί, που κάνουν χαρούμενους τους ανθρώπους γύρω του. Όπως για παράδειγμα, συνηθίζει να πηγαίνει ο ίδιος στο αεροδρόμιο για να παραλάβει τους φίλους του, περιμένοντας στην έξοδο με νέα… ανέκδοτα για να τους υποδεχθεί. Ακόμα και για το προσωπικό του, κάθε μέρα είναι μια ήρεμη μέρα, χωρίς εντάσεις και εξωφρενικές απαιτήσεις, όπως θα περίμενε κανείς από έναν εκ των ισχυρότερων ανδρών του πλανήτη, αλλά σίγουρα, με ένα καινούριο αστείο.

Αυτόν τον Buffett, τον 91χρονο που συνηθίζει να διηγείται αστείες ιστορίες από το πόσο άτακτος ήταν στα εφηβικά του χρόνια, από το πώς ξεκίνησε μοιράζοντας εφημερίδες για την Washington Post, έναντι 175 δολαρίων το μήνα, θέλουν να γνωρίσουν όλοι και πληρώνουν όσα-όσα για να το καταφέρουν…

Πηγή: newmoney.gr