Γουατεμάλα: Εξέλεξαν Πρόεδρο ένα κωμικό!

Παίζοντας το χαρτί του «αουτσάϊντερ» και υποσχόμενος να κυβερνήσει με «καθαρά χέρια», ο 46χρονος Μοράλες- που δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία διακυβέρνησης – κυριάρχησε γρήγορα στις δημοσκοπήσεις

Παίζοντας το χαρτί του «αουτσάϊντερ» και υποσχόμενος να κυβερνήσει με «καθαρά χέρια», ο 46χρονος Μοράλες- που δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία διακυβέρνησης – σήκωσε την «κούπα».

Προσερχόμενοι στις κάλπες πολλοί είπαν ότι ο κωμικός είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για ένα «νέο ξεκίνημα» και για να δοθεί τέλος στις παρασκηνιακές πολιτικές συναλλαγές, που ήταν η αιτία για τις μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα και τελικώς, την εκδίωξη του Πέρες από την εξουσία.

Προσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους με ιστορίες από την ταπεινή καταγωγή του και αστεία από την 14χρονη καριέρα του ως κωμικού, ο Μοράλες έγινε πολλές φορές στόχος ειρωνικών επιθέσεων για διάφορες ιδέες του, όπως το να παρακολουθούνται οι δάσκαλοι με GPS προκειμένου να βεβαιώνονται οι αρμόδιες αρχές ότι παρουσιάζονται στην τάξη.

Ο Μοράλες κέρδισε σε ποσοστό το 69% των ψήφων, ενάντια στο 31% της Σάντρα Τόρες, στην καταμέτρηση του 96% της καταμέτρησης.

«Με αυτά τα αποτελέσματα πήρα τη λαϊκή εντολή να καταπολεμήσω τη διαφθορά. Σας ευχαριστώ για αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νίκης θριάμβου ο Μοράλες.