Αιμιλιανίδου: Τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές έχουν αυξηθεί το 2016

Σύμφωνα με την  Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του Υπουργείουγια το 2016, παρουσιάζουν αύξηση.

Η κ. Αιμιλιανίδου, μιλώντας  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζητά τον προϋπολογισμό του ΥΕΠΚΑ για το επόμενο έτος, είπε ότι από το σύνολο των €954,2 εκ. που είναι ο προϋπολογισμός, τα €892,2 εκ. ή το 94% του προϋπολογισμού αφορούν αποκλειστικά κοινωνικές παροχές και περιλαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων και το επίδομα τέκνου.

Η Υπουργός, είπε ότι σήμερα, 13 χιλιάδες οικογένειες που δεν ελάμβαναν καμία κρατική στήριξη, λαμβάνουν το ΕΕΕ, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε €4,5 εκ. Σημείωσε πως η Κυβέρνηση έχει θέσει «ως στρατηγικό στόχο, εκτός από την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μείωση της οποίας μπορεί να επέλθει μόνο με την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας που θα παρέχει στήριξη σε κάθε δικαιούχο πολίτη για όσο χρόνο το έχει ανάγκη».

Όπως ανέφερε, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που ήταν η έγκριση των δικαιούχων και το Υπουργείο προχωρεί στη δεύτερη φάση που είναι η παροχή φροντίδας, ενώ θα συνεχίσει και με τη φάση της ενεργοποίησης των ανέργων μέσα από την εφαρμογή σχεδίων, μέχρι να ενταχθούν στην αγορά. Σύμφωνα με την Υπουργό, κονδύλι €27 εκ., που δεν περιλαμβάνεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού του ΥΕΠΚΑ αλλά στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, αφορά την υλοποίηση σχεδίων για ενεργοποίηση ανέργων και πρόσληψη τους στην αγορά εργασία, και κονδύλια για σχέδια φροντίδας για ηλικιωμένους, ανέργους και ανάπηρα άτομα.

Παράλληλα, είπε, στις ευάλωτες ομάδες παρέχονται και άλλα ωφελήματα, όπως η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20%.

Η Υπουργός σημείωσε ότι όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 46 χιλιάδες, για να επισημάνει πως σήμερα η ανεργία έχει σταθεροποιηθεί. Ειδικότερα, είπε πως το Σεπτέμβριο καταγράφηκε μείωσε 10,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2014. Σήμερα, είπε, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 41,723, με την ανεργία να ανέρχεται στο 14,7% σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2014 ήταν 15,4%. Ταυτόχρονα, είπε ότι υπήρξε αύξηση στο ποσοστό απασχόλησης 0,3%.

«Όμως, συνεχίζουμε να θεωρούμε την ανεργία ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα» είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με την Υπουργό, με βάση την απόφαση του 2014, δημιουργήθηκε και το μητρώο επιδομάτων, που περιλαμβάνει στοιχεία 255 χιλιάδων προσώπων, που είναι λήπτες επιδόματος τέκνου, χαμηλοσυνταξιούχου, μονογονιού, δημοσίου βοηθήματος και κοινωνικής σύνταξης, σημειώνοντας πως δεν έχει αλλάξει ούτε ένα κριτήριο στην καταβολή των επιδομάτων. «Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε όμως ποιοι δικαιούνται τα επιδόματα και ποιοι όχι, γίνεται κοινωνική πολιτική με σωστό έλεγχο και όχι με αλλαγή κριτηρίων» επεσήμανε. Εξετάζονται, τόνισε, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις της οικογενειακής ομάδας και παρέχονται επιδόματα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.