Γκρισέλντα Μπλάνκο: Η «μαύρη χήρα», «θηλυκός Εσκομπάρ»

Η ζωή της Γκρισέλντα Μπλάνκο αναμένεται να γίνει ταινία με τον τίτλο η «νονά», «The Godmother»

«Νονά της κοκαΐνης», «Λαίδη της Μαφίας», «Μαύρη Χήρα» «Θηλυκό Εσκομπάρ». Έτσι την αποκαλούσαν. Ακόλαστη, αδίστακτη, φιλόδοξη, ύπουλη, διαβολική. Έτσι ήταν ή έτσι έγινε.

Γεννημένη το 1943 σε μια Κολομβιανή παραγκούπολη, η Γκρισέλντα Μπλάνκο έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα στα σκληρά μονοπάτια κάποιας φτωχογειτονιάς του Μεντεγίν. Η μητέρα της ήταν πόρνη, αλκοολική, ένας τύραννος που κακοποιούσε άγρια το παιδί της ακόμη και για ασήμαντες αφορμές. Η μικρή δεν ήξερε τι θα πει αγάπη, ενδιαφέρον, θαλπωρή, ούτε καν παιχνίδι. Σε μια χώρα που ταλανιζόταν από έναν σκληρό εμφύλιο τα παιδιά διασκέδαζαν σκάβοντας λάκκους για να θάψουν τους νεκρούς…

Σε ηλικία μόλις 11 ετών, η Γκρισέλντα, είναι ήδη κλέφτρα και δολοφόνος. Κι αν το πρώτο μπορεί να είναι συγχωρεθεί σε ένα παιδί που μεγαλώνει κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες, το δεύτερο αποτελεί τουλάχιστον προάγγελο μιας διαβολικής ψυχοσύνθεσης. Η εντεκάχρονη Γκρισέλντα είναι το ανήλικο «τέρας» που οργανώνει την απαγωγή ενός δεκάχρονου αγοριού και που όταν η πλούσια οικογένειά του δεν πληρώνει τα λύτρα, το πυροβολεί και το σκοτώνει… Ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία μόλις 12 ετών γίνεται πόρνη και σύντομα συναντά τον πρώτο της σύζυγο, έναν μικροπλαστογράφο με το όνομα Κάρλος Τρουχίλλο. Μαζί αποκτούν τρεις γιους κι όταν αργότερα χωρίσουν, η Γκρισέλντα απλώς τον δολοφονεί εξαιτίας κάποιας… επιχειρηματικής διαφωνίας.

Η ζωή της είχε γίνει τηλε-ταινία πριν 2 χρόνια με την Κάθριν-Ζέτα Τζόουνς:

 

Ο δεύτερος σύζυγός της, Αλμπέρτο Μπράβο, είναι έμπορος κοκαΐνης και στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετακομίζουν παράνομα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου δημιουργούν ένα τεράστια κύκλωμα λαθρεμπορίου κοκαΐνης. Στους καλά μυημένους είναι γνωστό ότι η Γκρισέλντα και ο Αλμπέρτο, ειδικεύονται μεταξύ άλλων στην κατασκευή εσωρούχων εφοδιασμένων με δεκάδες τσέπες που επιτρέπουν σε μια γυναίκα να μεταφέρει έως και 3,2 κιλά κοκαΐνης σε… έναν μόνο κορσέ. Η Γκρισέλντα ήταν άλλωστε η πρώτη που σκέφτηκε ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι καλύτερα «βαποράκια» από τους άνδρες, καθώς δεν υπήρχαν πολλές πιθανότητες να τις υποψιαστεί η αστυνομία…

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ζευγάρι καταφέρνει να αποδυναμώσει την ιταλική μαφία χάρη στις σχέσεις του με την Κολομβία, μια από τις κύριες πηγές κοκαΐνης στον κόσμο. Πολύ γρήγορα γίνονται πολυεκατομμυριούχοι και αρχίζουν να μεταφέρουν στις ΗΠΑ, με δικά τους αεροπλάνα, τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης απασχολώντας περίπου 1.500 εμπόρους για τις επιχειρήσεις διακίνησης και διάθεσης της.

Η Γκρισέλντα, ως βαρόνη ναρκωτικών, θέλει να την αποκαλούν «Νονά», απολαμβάνει τη νέα της ζωή και φέρνει στον κόσμο ακόμη ένα παιδί, στο οποίο εμπνευσμένη από τον κινηματογραφικό «Νονό» δίνει το όνομα Μάικλ Κορλεόνε. Η αυτοκρατορία κοκαΐνης της κολομβιανής «queenpin» εκτείνεται πλέον από την πρωτεύουσα της Κολομβίας έως το Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη.

Πίνει το τσάι της σε ένα πορσελάνινο σετ τσαγιού που όπως υποστηρίζει ανήκε στη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, φορά τα μαργαριτάρια της Εβίτας Περόν και με ένα επιχρυσωμένο και στολισμένο με σμαράγδια αυτόματο όπλο MAC10, πυροβολεί όποιον και ό,τι δεν της αρέσει. Όπως είχε πει κάποτε ένας εισαγγελέας των ΗΠΑ: «Σκότωνε όποιον την δυσαρεστούσε, επειδή της χρωστούσε χρήματα, επειδή στράβωσε με μία μεταφορά ναρκωτικών ή απλώς επειδή δεν της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο την κοίταξε. Αυτή ήταν η Γκρισέλντα».

Το 1975, όταν η «Μαύρη Χήρα» πληροφορείται πως οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να την συλλάβουν ανεβαίνει στο ιδιωτικό της τζετ και φεύγει για Κολομβία. Πίσω της αφήνει πλούσιους πελάτες όπως σταρ του κινηματογράφου και αθλητές τους οποίους προμήθευε με «basuco», μια εξαιρετικά εθιστική ακατέργαστη μορφή κοκαΐνης καθώς και ένα ακόμη πτώμα: αυτό του δεύτερου συζύγου της. Η μικροκαμωμένη «νονά» υποψιαζόταν καιρό ότι ο Αλμπέρτο Μπράβο τσεπώνει εκατομμύρια από την «οικογενειακή επιχείρηση» και ότι την απατά. Μια μέρα, τον καλεί για να μιλήσουν σε ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων, τραβάει ένα πιστόλι από δέρμα στρουθοκαμήλου που είχε κρύψει στη μπότα της – και τον σκοτώνει. Σύμφωνα με μία ακόμη εκδοχή, πριν αποχωρήσει άρπαξε το πολυβόλο του Μπράβο σκοτώνοντας και τους έξι σωματοφύλακές του…

Τρία χρόνια αργότερα, η Γκρισέλντα παντρεύεται τον τρίτο σύζυγό της Ντάριο Σεπουλβέδα, έναν δολοφόνο με τον οποίο αποκτά ακόμη ένα παιδί στο οποίο δίνει το όνομα Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο και μετακομίζει στο Μαϊάμι. Το πώς το κατάφερε, παρότι καταζητούμενη στις ΗΠΑ, είναι σχεδόν σοκαριστικό: Το πρόσωπο της «Νονάς» ήταν τόσο αλλοιωμένο από τη πολυετή χρήση κοκαΐνης που ήταν αδύνατον να ταυτοποιηθεί με αποτέλεσμα οι αρχές να μην την αναγνωρίζουν και ως εκ τούτου να μην μπορούν να την συλλάβουν…

Το Μαϊάμι εκείνη την εποχή είναι πλημμυρισμένο από ναρκοδολάρια με αμέτρητες συμμορίες που παλεύουν για τον έλεγχο στο βασίλειο των ναρκωτικών. Εκείνη θριαμβεύει ξανά χάρη στην απαράμιλλη ικανότητά της στη βία. Στην πρώτη της ωμότητα στο Μαϊάμι του 1979 βάζει τους εκτελεστές της να οδηγήσουν ένα θωρακισμένο, γεμάτο οπλισμένους άντρες φορτηγό που φέρει τα διακριτικά μιας εταιρείας catering για πάρτι -«Happy Time Complete Party Supply» – σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο. Εκεί, οι άνδρες της, ανοίγουν πυρ πυροβολώντας αδιακρίτως μπροστά σε ένα κατάστημα. Δύο αντίπαλοι γκάνγκστερ σκοτώνονται επί τόπου ενώ τέσσερις πολίτες τραυματίζονται σοβαρά. Τα «Cocaine Cowboys» της Γκρισέλντα έχουν επικρατήσει ξανά στον κόσμο της βίας και των ναρκωτικών…

Με την Γκρισέλντα παρούσα, το Μαϊάμι μετατρέπεται στην πιο βίαιη πόλη των ΗΠΑ και οι αρχές μισθώνουν μέχρι και φορτηγά-ψυγεία προκειμένου να μεταφέρουν τα πτώματα… Το 1983 ο Σεπουλβέδα την εγκαταλείπει και επιστρέφει στην Κολομβία μαζί με τον γιο τους Μάικλ Κορλεόνε Μπλάνκο. Λίγο καιρό αργότερα οι εκτελεστές της Γκρισέλντα τον πυροβολούν μέσα στο αυτοκίνητό του αδιαφορώντας για τον μικρό Μάικλ που βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του…

Τα έργα, η «μετάνοια» και το τέλος της αδίστακτης Νονάς

Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η Γκρισέλντα ήταν «η χειρότερη σκύλα που είδε ποτέ το φως της ζωής στη γη» με τον ισχυρισμό τους να μην απέχει ούτε χιλιοστό από την αλήθεια. Το όνομά της συνδέθηκε με τόνους ναρκωτικών και εκατοντάδες δολοφονίες, ακόμη και μικρών παιδιών. Δολοφονούσε όπως ανέπνεε, χωρίς την παραμικρή αναστολή ή ενοχή ενώ συχνά ανάγκαζε άνδρες και γυναίκες να κάνουν σεξ μαζί της υπό την απειλή όπλου. Λέγεται μάλιστα πως μία από τις εντολές της στην ομάδα των πληρωμένων δολοφόνων της ήταν: «Όταν σκοτώνετε κάποιον να παίρνετε πάντα μαζί σας ως τρόπαιο κάποιο μέρος του σώματός του…». Λέγεται επίσης πως η ίδια απέδωσε στον εαυτό της το παρατσούκλι «La Compasiva» (Ψυχοπονιάρα) όταν δέχτηκε τα παρακάλια ενός θύματός της να μην τον κόψει σε φέτες με μαχαίρι αλλά να τον πυροβολήσει στην καρδιά…

Η ψυχοπαθής Γκρισέλντα που μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και ορμώμενη από ένα καπρίτσιο της στιγμής, υπήρξε μεταξύ άλλων, η πρώτη που σκέφτηκε να βάλει εκτελεστές στο πίσω μέρος των μοτοσυκλετών ώστε να πυροβολούν εύκολα τα θύματά τους και να ξεφεύγουν ακόμη ευκολότερα -μία τακτική που κόπιαραν εν συνεχεία οι εγκληματίες όλου του κόσμου. Ήταν επίσης τρομερά ζηλιάρα και μοχθηρή -έβαλε να δολοφονήσουν οκτώ στριπτιζέζ, όταν υποψιάστηκε ότι κοιμόντουσαν με τον άντρα της ενώ την εποχή που μία κοπέλα κορίτσι παράτησε έναν από τους γιούς της το πλήρωσε με τη ζωή του πατέρα της… Η «ψυχοπονιάρα» ήταν τέλος ανοιχτά πλούσια και ανοιχτά bisexual: Λάτρευε να κάνει πάρτι κοκαΐνης με καλεσμένους bisexual και λεσβίες μέσα σε δωμάτια με καθρέφτες ενώ υπολογίζεται ότι τη δεκαετία του ’80 έβγαζε ογδόντα εκατομμύρια ευρώ το μήνα από το λαθρεμπόριο 3.400 κιλών κοκαΐνης για το καρτέλ του Μεγεντίν, του παλιού φίλου της Πάμπλο Εσκομπάρ. Μεγάλη αδυναμία της, ο σκύλος της Χίτλερ και καλοί της φίλοι έμποροι κοκαΐνης και εκτελεστές οι οποίοι κάθε φορά που την επισκέπτονταν όφειλαν να ακουμπούν το χέρι τους σε μια χάλκινη προτομή της… κεφαλής της που βρισκόταν κρεμασμένη στην είσοδο του αρχοντικού της.

Το 1984 και ενώ ήταν επικηρυγμένη για 4 εκατομμύρια δολάρια, η Γκρισέλντα πήγε στην Καλιφόρνια, όπου κατέλυσε σε ένα μέτριο προαστιακό μπανγκαλόου. Παρότι ήταν άσος στις μεταμφιέσεις, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες την εντόπισαν και τη συνέλαβαν έναν χρόνο αργότερα. Όταν την βρήκαν η αιμοσταγής δολοφόνος διάβαζε τη Βίβλο ενώ η οικογένειά της επέμενε ότι είχε μετανοήσει για τις πράξεις της έχοντας μεταλλαχτεί μία «μια αναγεννημένη χριστιανή»… Δικάστηκε για τρεις δολοφονίες και πέρασε πάνω από μια δεκαετία πίσω από τα κάγκελα της φυλακής καταφέρνοντας να διευθύνει την επιχείρησή της μέσω των παιδιών της. Μετά την αποφυλάκισή της το 2004 και ενώ δύο από τους γιους της είχαν σκοτωθεί από αντιπάλους εμπόρους ναρκωτικών στην Κολομβία, η Γκριζέλντα απελάθηκε από τις ΗΠΑ στη χώρα της ως παράνομη μετανάστρια.

Κατά την επιστροφή της όλοι στοιχημάτιζαν πως οι εχθροί της θα την σκότωναν μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο εκείνη κατά ένα εκπληκτικό τρόπο επέζησε για οκτώ ακόμη χρόνια, χωρίς σωματοφύλακες, σε ένα ήσυχο προάστιο του Μεντεγίν. Τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς έφευγε από ένα τοπικό κρεοπωλείο ένας μεσήλικας άνδρας κατέβηκε από μια μοτοσικλέτα και την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι. Την ώρα που πέθαινε, η ανιψιά της τοποθέτησε στα χέρια της μια Βίβλο, είναι ωστόσο αμφίβολο αν η Γκρισέλντα μπόρεσε να βρει μία θέση δίπλα στον Θεό…

Δείτε βίντεο από την ημέρα που δολοφονήθηκε:

Μετά τον θάνατό της κάποιοι προσπάθησαν να βρουν δικαιολογίες για την Μπλάνκο υποστηρίζοντας ότι υπήρξε θύμα των περιστάσεων στον ανδροκρατούμενο και σκληρό υπόκοσμο της Κολομβίας.

Κάποιοι επίσης υποστηρίζουν ότι η Τζένιφερ Λόπεζ η οποία ενδέχεται εκτός από πρωταγωνίστρια να είναι και η σκηνοθέτης της ταινίας, θα προσπαθήσει να δώσει μία πιο ανθρώπινη υπόσταση στο διαβολικό πρόσωπο της Γκρισέλντα. Το αν τελικά θα το πράξει είναι ακόμη άγνωστο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το Χόλυγουντ δεν αποδίδει γοητεία και συγχωροχάρτια στους εγκληματίες, πόσο μάλλον όταν οι τελευταίοι ήταν αληθινοί…

Πηγή: Protothema.gr