Γκουρία: Δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε, αλλά για να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Άνχελ Γκουρία επιχείρησε να δώσει το στίγμα των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη λέξη “ανάπτυξη”.

«Ο ΟΟΣΑ είναι Οργανισμός συνεργασίας και ανάπτυξης, το τονίζω, αναλαμβάνει προγράμματα για να βελτιώσει την κατάσταση στην οικονομία με στόχο την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Γκουρία, υπογραμμίζοντας ότι «επιθυμούμε να συνεργαστούμε για να επανέρθει η ανάπτυξη, όχι μόνο στα λογιστικά βιβλία αλλά και στη ζωή των πολιτών. Μπορείτε να βασίζεστε στον ΟΟΣΑ. Κάποια μέτρα θα χρειαστούν χρόνο και δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα αμέσως.

Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πάταξη της φοροδιαφυγής χρειάζονται χρόνο αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για την Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απασχολούν πολλές χώρες στον κόσμο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε ομάδες ανθρώπων και επιχειρηματιών που «διαμορφώθηκαν συν τω χρόνω και αντιστέκονται στις αλλαγές που απαιτούνται γιατί θα θιχτούν τα συμφέροντά τους».

Ο Μεξικανός πρώην υπουργός Οικονομικών φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι ο ΟΟΣΑ βρίσκεται στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές και όχι για να τους υποδείξει τι θα κάνουν. «Δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα. Οι Έλληνες εκφράστηκαν με μία ισχυρή εντολή και η κυβέρνηση εξασφάλισε χθες την ψήφο εμπιστοσύνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία.

«Δεν προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν, ούτε να αναλάβουμε άλλο ρόλο πέρα από αυτόν που επιθυμεί η κυβέρνηση. Ο ΟΟΣΑ συνεργάζεται σε συγκεκριμένα πεδία. Έχουμε μακράν πείρα και αυτήν θέτουμε στην υπηρεσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα επιλέξει αυτά που θέλουμε να προσφέρουμε. Είμαστε εδώ ως ΟΟΣΑ και στηρίζουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Πάντα αυτός ήταν ο ρόλος μας, δεν επιδιώκουμε να αναλάβουμε νέους ρόλους» πρόσθεσε.