Γκι Ράιντερ: Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αφήνει περιθώρια επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση

Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην προ κρίσης κατάσταση, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization – ILO) Γκί Ράιντερ ενημερώνοντας τις Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

«Ενδεχόμενα η κατάσταση να ήταν καλύτερη εάν είχαν επιλεγεί καλύτερες λύσεις», εκτίμησε ο Γκ. Ράιντερ ασκώντας κριτική στην «συνταγή» που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, οι αποφάσεις για την Ελλάδα λήφθηκαν από την Ε.Ε. με «βραχυκυκλωμένες τις θεσμικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων», ενώ «το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε με την δημοκρατική στήριξη του λαού της Ελλάδας».

«Υπάρχουν βαθιές πληγές στην Ελλάδα. Ο ρυθμός ανάκαμψης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι μπορείτε να ξαναγυρίσετε στην κατάσταση πριν την κρίση. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τέλος της κρίσης», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «άμεση ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιο έντονες πιέσεις άρχισαν να χαλαρώνουν και τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία για ακραίες πρακτικές. Υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθούν τα θεσμικά όργανα και η διαβούλευση».