Γιωρκάτζη: Ριζοσπαστικές λύσεις από τις τράπεζες για τις ΜΕΧ

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χρυστάλλα Γιωρκατζη μίλησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εξηγώντας πως η μείωση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων οφείλεται εν μέρει και στο ύψος των τερματισμένων ΜΕΧ, που βρίσκονται ενώπιον των νομικών τμημάτων των τραπεζών, και οι οποίες ανέρχονται περίπου στο 50% των συνολικών ΜΕΧ.

Την ίδια στιγμή σημειώνει πως οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται να λάβουν πιο ριζοσπαστικές λύσεις προκειμένου να μειώσουν το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), καθώς ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων έχει υποχωρήσει. Ο  ρυθμός μείωσης των ΜΕΧ παρουσιάζει μια πτωτική τάση και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΧ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων, είπε.

Χαρακτήρισε τις υψηλές ΜΕΧ ως την κύρια πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας πως το υψηλό ιδιωτικό χρέος και οι ΜΕΧ καθιστούν
την κυπριακή οικονομία ευάλωτη σε κλυδωνισμούς.

Παράλληλα, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα φτάσει στο 4% το 2017, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις Ιουνίου της ΚΤΚ για 3,1%. Η ΚΤΚ θα εκδώσει εντός Δεκεμβρίου τις ανανεωμένες προβλέψεις της.

Χαρακτήρισε θεμιτό το ότι θέματα που αφορούν τη χρηματοπιστωτικό τομέα να βρίσκονται στην προεκλογική περίοδο, αλλά τόνισε πως η προεκλογική συζήτηση πρέπει να γίνεται με τρόπο «που να μην υποσκάπτει όλα όσα πετύχαμε ως σήμερα και να μην υποτιμά τις υποχρεώσεις».