Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από το ευρώ

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα που θα δημοσιευθεί αύριο δηλώνει ότι η  Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από το ευρώ, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο κ. Γιούνκερ αναφέρει στην εφημερίδα Welt am Sontag ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι της άποψης ότι δεν θα υπάρξει ποτέ μια ‘Grexit’».

«Κανείς που κατέχει θέση ευθύνης στην Ευρώπη δεν εργάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης», σημειώνει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες αξιωματούχοι της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας λένε ότι το μπλοκ των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδο απ’ ότι όταν η χρεωστική κρίση της ευρωζώνης βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.

Αλλά ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά ανά το παγκόσμιο στη φήμη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Είπε ακόμη ότι ανησυχεί ότι δεν έχουν όλοι κατανοήσει το επείγον των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, κυρίως το ψηλό ποσοστό ανεργίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους δανειστές της.

«Αν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να ξοδέψει περισσότερα, τότε πρέπει να να το εξισορροπήσει με οικονομίες αλλού ή με επιπρόσθετα έσοδα», ανέφερε.