Γιούνκερ: Εύσημα στον πρόεδρο και στο κυπριακό λαό

Τα εύσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στο λαό της Κύπρου για τη δέσμευσή τους στο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει στην Κύπρο απέδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα το λάβουν αυτό υπόψη.

Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα όλων των Ευρωπαίων να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει τώρα για να υπάρξει μια θετική κατάληξη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ. Αν βρεθεί μια λύση, είπε, δεν θα είναι μόνο για το καλό της Κύπρου αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του σε κράτος μέλος της ΕΕ από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής γιατί “νιώθει πολύ κοντά στην Κύπρο”, όπως είπε.

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον κ. Γιούνκερ για το μεγάλο και γνήσιο ενδιαφέρον του για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό της απαράδεκτης διαίρεσης του νησιού.

Ανέφερε ότι η ΕΕ αναμφίβολα αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Είπε εξάλλου ότι ο ρόλος της ΕΕ και η πιο ενεργή εμπλοκή και υποστήριξή της στις, υπό την αιγίδα των ΟΗΕ, διαπραγματεύσεις, είναι πολύ μεγάλης σημασίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν εκτός από το Κυπριακό, οικονομικά θέματα καθώς και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.