Γιολίτη: Αναλαμβάνω την ευθύνη – Δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο

Γιολίτη: Αναλαμβάνω την ευθύνη – Δεν αποσύρεται το νομοσχέδιο

Μπάχαλο προκλήθηκε το πρωί στη επιτροπή Νομικών όταν ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Δικαστηρίου για την εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή αποσύρεται.

Το Νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτάκτως σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής με στόχο να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να οδηγηθεί προς ψήφιση το συντομότερο δυνατόν.

Η ενημέρωση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Βουλευτών μελών της Επιτροπής Νομικών από όλα τα κόμματα. Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Μιχάλης Γιωργάλλας του Κινήματος της Αλληλεγγύης καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, είχαν επικρίνει με δηλώσεις τους τη στάση αυτή της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις του είχε εκφράσει την ελπίδα η απόσυρση του Νομοσχεδίου είναι για να επανακατατεθεί κάτι πιο γενικό ούτως ώστε να καλύπτει όλα τα ζητήματα που θα κατατίθονταν σήμερα ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, είχε εκφράσει την ετοιμότητα να εργαστούν συλλογικά οι Βουλευτές και να καταθέσουν Πρόταση Νόμου που θα περιλαμβάνει όλα τα καίρια ζητήματα του Νομοσχεδίου με στόχο να μην χαθεί χρόνος. Επίσης, κληθείς να χαρακτηρίσει πολιτικά τη στάση αυτή, είχε πει πως ήταν «επιεικώς απαράδεκτη».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, στη Βουλή μετέβη η Υπουργός Δικαιοσύνης καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Αφού είχαν μια σύντομη συνάντηση με τους Βουλευτές της Επιτροπής εντός της αίθουσας και κεκλεισμένων των θυρών, η Υπουργός εξήλθε για να προβεί σε διευκρινήσεις, να δηλώσει πως το Νομοσχέδιο δεν είχε αποσυρθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την κακή συνεννόηση.

Η κ. Γιολίτη είπε ότι ήταν λάθος η αναφορά που έγινε το πρωί για απόσυρση του νομοσχεδίου και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό. Η πρόθεσή της, είπε, ήταν να δοθούν κάποιες μέρες ώστε να μπορέσει να έρθει πίσω «με τις τροποποιήσεις που θα αντανακλούν τις δεσμεύσεις μας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες και να επισπευσθεί η διαδικασία ακρόασης αυτών των υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια».

Θα είναι, συνέχισε, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν είτε σε αυτόν είτε σε άλλους νόμους για να προχωρήσει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου.

Κληθείσα να διευκρινίσει για την ανάληψη ευθύνης εάν ήταν μια λάθος συνεννόηση, η κ. Γιολίτη είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έπρεπε να είχε αποσυρθεί και ευχαρίστησε τα κόμματα για την κατανόησή τους και που δέχθηκαν τη συνέχιση της συζήτησης. «Είναι δικό μου το λάθος. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Ήταν μια κακή συνεννόηση δική μου. Δεν ήταν λάθος κάποιου άλλου», είπε.