Για την άνοδο του εθνικισμού προειδοποιεί ο Σουηδός πρωθυπουργός

H αποτυχία της Ευρώπης να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας φθείρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία και έχει ευνοήσει κλίμα τόνωσης του εθνικισμού που θα μπορούσε να επιβραβεύσει ευρωσκεπτιστικά κόμματα που τάσσονται κατά της μετανάστευσης, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινσφελντ «κοιτώντας» προς τις ευρωεκλογές.

Ο Φρέντρικ Ράινφελτ εκτίμησε επίσης ότι ο εθνικισμός είναι ο παράγοντας που διαμόρφωσε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες επισήμανε πως προκαλούν «αστάθεια».

Ωστόσο, παρά αυτές τις ανησυχίες που διατύπωσε, επισήμανε ότι η Σουηδία είναι απίθανο να εγκαταλείψει την επίσημη θέση της, την πολιτική ουδετερότητας την οποία τηρεί, και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα.

Η οικονομική κρίση «έχει εξασθενήσει τις δυνάμεις της ενσωμάτωσης» και «την υπεράσπιση αυτού του ευρωπαϊκού ιδεώδους» υπογράμμισε ο Ράινφελτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, κατά την οποία αναφέρθηκε επίσης στον καταστροφικό εθνικισμό που διέλυσε την Ευρώπη πριν από 100 χρόνια, όταν ξέσπασε ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Το είδος της [εθνικιστικής] λογικής πίσω από αυτό, το οποίο υπήρξε ένα πρόβλημα στην Ευρώπη για αιώνες […] είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο είδος λογικής που βλέπουμε τώρα η Ρωσία να ακολουθεί στην Ουκρανία, και το βλέπουμε σε πολλές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη» είπε ο Ράινφελτ.

«Στη Σουηδία εξακολουθεί να υπάρχει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών και των πολιτών. Σε πολλές άλλες χώρες», όμως, «υπάρχει μια ξεκάθαρη δυσπιστία», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός, επικεφαλής του συνασπισμού της κεντροδεξιάς που κυβερνά την χώρα εδώ και οκτώ χρόνια.

«Αυτό αντικαθίσταται εύκολα από μία έκκληση [να αναδειχθεί] ένας ισχυρός άνδρας ή κάποιος που θα πάρει αποφάσεις» είπε ο Ράινφελτ και προσέθεσε ότι το καλύτερο αντίδοτο για τους πολιτικούς είναι να ενστερνιστούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να γίνουν οι οικονομίες των χωρών τους πιο ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον ο Σουηδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση θα ζημιώσει κυρίως τη Μόσχα, καθώς θα την απομονώσει διεθνώς.

«Δημιουργεί αστάθεια, ανασφάλεια. Ποια θα είναι λοιπόν η αντίδραση; Αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αυξημένη επαγρύπνηση και νευρικότητα απέναντι στις ενέργειες της Ρωσίας, μια πιο απομονωμένη πολιτικά Ρωσία, πιθανόν μια πιο απομονωμένη οικονομικά (Ρωσία)» δήλωσε.