Για συγκάλυψη καταγγέλλει τον Αθανάσιο Ορφανίδη, ο Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών

Με καυστικό τρόπο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοκονομικών Αξιών, καταγγέλλει τον Αθανάσιο Ορφανίδη για προσπάθεια συγκάλυψης τραπεζικών παρανομιών…  «φαίνεται πως ο κ. Ορφανίδης ζούσε στη χώρα των θαυμάτων όταν ήταν διοικητής, όπου οι τράπεζες δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη μέρα που έληξε η θητεία του και ξαφνικά βρέθηκαν να χρειάζονται στήριξη δισεκατομμυρίων».

Με ψέματα και διαστρεβλώσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ, ο κ. Ορφανίδης αλλά και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, παραπλανούν για τις συνέπειες που είχε η συγκέντρωση στις δύο σημαντικές κυπριακές τράπεζες ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 ο ΠΑΣΕΧΑ είχε καταγγείλει στην Κεντρική Τράπεζα τις παράνομες πρακτικές κάποιων τραπεζιτών ως προς την πώληση χρηματοοικονομικών μέσων. … «Ουδέποτε η ΚΤ είχε προβεί σε έρευνα επί θητείας Αθανάσιου Ορφανίδη για τον τρόπο διάθεσης αξιογράφων ή άντλησης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, μέχρι που ανέλαβε ο νέος διοικητής».

Το μόνο που έκανε, τονίζουν ο κ. Ορφανίδης, ήταν να αποστείλει επιστολές προς τις τράπεζες υπενθυμίζοντάς τους τις ευθύνες τους βάσει νόμων.

Ο ΠΑΣΕΧΑ  αναμένει το πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας που διεξάγει ο διεθνής οίκος Alvarez and Marsall, ώστε να ενημερώσει τους μετόχους και κατόχους αξιογράφων για ενδεχόμενες αστικές ευθύνες που μπορεί να προκύπτουν σε βάρος συγκεκριμένων τραπεζικών αξιωματούχων ή και άλλων.