“Αναποφάσιστος” ο Αρχιεπίσκοπος

Διφορούμενη φαίνεται να είναι η στάση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’, όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές και την στήριξη των υποψηφίων.

Κι ενώ στα μέσα του καλοκαιριού φαινόταν να υποστηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα τον Γιώργο Λιλλήκα, θεωρώντας τον την μόνη λύση με δεδομένο ότι τα περισσότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είχαν προσχωρήσει στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, δύο μόλις μήνες αργότερα αρνείται να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ κάποιας υποψηφιότητας και αναφέρει ότι “Η εκκλησία δεν κοιτάζει πρόσωπα, αλλά θέσεις στο εθνικό θέμα”.

Από πολλούς η συγκεκριμένη δήλωση ερμηνεύτηκε ως στροφή προς την στήριξη του Αναστασιάδη. Και φυσικά λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες, με τον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει ανοιχτά και ξεκάθαρα στην στήριξη του στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Πληροφορίες θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο, ακόμη και τώρα μια ανάσα πριν τις εκλογές να μην έχει πάρει ξεκάθαρη απόφαση και στην πράξη να στηρίζει και τους δύο υποψηφίους. Τον Νίκο Αναστασιάδη δημόσια και τον Γιώργο Λιλλήκα “κάτω απ’ το τραπέζι”. Οι θέσεις του κλήρου είναι σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι δεν θέλει να βρεθεί σε αντίπαλο στρατόπεδο με τη νέα κυβέρνηση. Σε αυτή τη περίπτωση θα ήταν ευνόητη μια ουδέτερη στάση απέναντι σε όλους την προεκλογική περίοδο.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου όμως, θυμίζει πολιτικάντικη λογική, που σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να βγει αλώβητος από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίφαση με δήλωση του στο παρελθόν ότι δεν ασκεί πολιτική και τον ενδιαφέρει ξεκάθαρα και μόνο το ποίμνιο του –ο ελληνορθόδοξος Κυπριακός λαός.