Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών θα σφυρίξουν γυναίκες διαιτητές

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναίκες διαιτητές θα σφυρίξουν τους αγώνες της διοργάνωσης το 2022 στο Κατάρ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί από τις 21/11 έως τις 18/12 στο Κατάρ και η FIFA επέλεξε 3 από τους 36 διαιτητές να είναι γυναίκες.

Πρόκειται για την Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, τη Σαλίμα Μουκανσάγκα από τη Ρουάντα και τη Γιαπωνέζα Γιοσίμι Ιαμάστα. Η Φραπάρ ήταν η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, αλλά κι αγώνα της Ligue 1 και Champions League (σφύριξε στη νίκη (3-0) της Γιουβέντους επί της Ντιναμό Κιέβου).

Επιπλέον στο Κατάρ θα δούμε και άλλες τρεις γυναίκες αλλά ως επόπτριες. Οι τρεις γυναίκες βοηθοί διαιτητές που ορίστηκαν είναι οι Νεούζα Μπακ (Βραζιλία), Κάθριν Νέσμπιτ (ΗΠΑ) και Κάρεν Ντίας Μεντίνα (Μεξικό).

«Όπως πάντα, τα κριτήρια που χρησιμοποιήσαμε είναι ποιότητα» και οι επιλεγμένοι διαιτητές αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο διαιτησίας παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο, τονίζουμε ξεκάθαρα ότι είναι η ποιότητα που μετράει για εμάς και όχι το φύλο.

Ελπίζω ότι στο μέλλον η επιλογή των επίλεκτων διαιτητών αγώνων γυναικών για σημαντικές ανδρικές διοργανώσεις θα εκλαμβάνεται ως κάτι φυσιολογικό και όχι πλέον ως συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA Πιερλουίτζι Κολίνα.

Το Μουντιάλ του Κατάρ έχει άλλη μια πρωτιά στην διαιτησία. Είναι επίσης το πρώτο που δεν θα διεξαχθεί καλοκαίρι και το πρώτο που θα φιλοξενήσει χώρα της Μέσης Ανατολής.