Για εξαντλητικό διάλογο πιέζουν τον Σαμαρά οι βουλευτές του

Για μία μακρά και ανοιχτή κοινοβουλευτική ομάδα πιέζουν τον Αντ. Σαμαρά στελέχη της ΝΔ προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές να πουν το μεγάλο «Ναι» στα σκληρά μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ένα 24ωρο πριν κατατεθεί στην ελληνική βουλή το επίμαχο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα σκληρά μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς συγκαλεί (Κυριακή 13:00) την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν σε μία μικρή μερίδα των βουλευτών της ΝΔ.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εμφανιστεί η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα συντεταγμένη, χωρίς απώλειες και παρατράγουδα σαν και αυτά που εκτυλίχθηκαν το Φεβρουάριο όταν η ΝΔ έκανε τη μεγάλη στροφή και ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο –με αποτέλεσμα να διαγραφούν 20 βουλευτές του κόμματος.

Το πρώτο crash test για τη ΝΔ με τις αποκρατικοποιήσεις ήταν επιτυχές, ωστόσο πλέον ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να εγγυηθεί ότι οι βουλευτές του κ. Σαμαρά θα υπογράψουν με κλειστά τα μάτια ένα ιδιαιτέρως βαρύ πακέτο τις λεπτομέρειες του οποίου ουδείς εξ’ αυτών γνωρίζει και μάλιστα υπό την πίεση του «παρών» που θα ψηφίσει η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές του για τους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους για τους οποίους το πακέτο πρέπει να ψηφιστεί ώστε η κυβέρνηση να έχει μια στοιχειώδη βιωσιμότητα, τουλάχιστον μέχρι να εκταμιευθεί η δόση και αρχίσει να κινείται κάπως η ελληνική αγορά με τη μικρή πρόβλεψη που έχει γίνει για την εξόφληση μέρους του λεγόμενου εσωτερικού χρέους.

Η ΝΔ έχει ήδη θέσει κομματική πειθαρχία για την ψήφιση των μέτρων και όπως φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, οι βουλευτές θα βρεθούν μπροστά σε διλημματικού χαρακτήρα ερωτήσεις για την πορεία της χώρας προς το ευρώ ή προς τη χρεοκοπία και τη δραχμή.

Οι βουλευτές της ΝΔ πιέζουν, μέσω του γραμματέα Μανώλη Κεφαλογιάννη, για μία ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση που δεν θα περιοριστεί στην ομιλία του κ. Σαμαρά αλλά θα επεκταθεί σε απαντήσεις και τοποθετήσεις υπουργών ενώπιον των βουλευτών του κόμματος.

Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ΝΔ είναι πως παρά τους προβληματισμούς που εκφράζουν στα μετόπισθεν κάποιοι εκ των βουλευτών, εντούτοις στο τέλος θα περάσει η κυβερνητική γραμμή και τα μέτρα θα ψηφιστούν από την κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς απώλειες ,αλλά με αρκετή γκρίνια προς το πρόσωπο του υπουργού των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται εντός και εκτός βουλής το σκέλος των διαπραγματεύσεων με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.