Γιατί δεν πρέπει να τρώμε φρούτα μετά το βραδινό;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για την κατανάλωση φρούτων; 

Φυσικά, το πρωί, γιατί μας προσφέρουν όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε  για να αντιμετωπίσουμε τη μέρα.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φρούτα δεν είναι επιδόρπια, άλλοι ότι είναι καλό να καταναλώνονται πριν το βραδινό μας γεύμα ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ένα μήλο, ένα αχλάδι ή μια μπανάνα μετά το βραδινό γεύμα είναι μια απλή και γλυκιά απόλαυση.

Άλλοι πιστεύουν ότι, για την αποφυγή προβλημάτων με την πέψη είναι καλύτερο να καταναλώνουμε γλυκές τροφές, όπως φρούτα, πριν το βραδινό μας.

Γιατί; Επειδή θα αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι. Αυτό είναι ιδανικό αν κάνετε δίαιτα και δεν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον πόντους στην περιφέρεια της μέσης σας πριν κοιμηθείτε.

Ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής κατά το βραδινό τους γεύμα και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία τους.

Από την άλλη πλευρά, αν επιλέξετε να τρώτε φρούτα μετά το βραδινό θα αποκτήσετε όλες τις θερμίδες που έχουν αυτά τα φρούτα και σίγουρα δεν θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα κιλά σας αλλά ούτε και να χάσετε έστω και ένα γραμμάριο. Από διατροφικής άποψης, η κατανάλωση φρούτων κατά τις βραδινές ώρες δεν βοηθά στο να χάσουμε βάρος σε αντίθεση με τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φρούτα συμβάλλουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού μας αλλά μόνο όταν κινούμαστε. Όταν είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ ή κοιμάστε στο κρεβάτι, ο μεταβολισμός σας πάντα λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς.

Τα φρούτα προσφέρουν:

Ασβέστιο
Φώσφορο
Σίδηρο
Αντιοξειδωτικά
Ζάχαρη
Λιπαρά (σε μικρές ποσότητες)
Υδατάνθρακες
Βιταμίνες

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι καταναλώνουν μόνο ένα κομμάτι φρούτο μετά το βραδινό σαν επιδόρπιο.

Αλλά αυτή είναι η χειρότερη ώρα της ημέρας για να τα καταναλώνετε.

Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε παραπάνω χάνονται κατά τη διάρκεια της πέψης χάρη στη ζύμωση των σακχάρων. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αδιάθετοι μετά την κατανάλωση φρούτων.

Δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε φρούτα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας καθώς περιέχουν μια ουσία γνωστή ως φρουκτόζη την οποία μετατρέπει το σώμα σε γλυκόζη και ενέργεια. Αν δεν την χρησιμοποιήσετε, αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή λίπους.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα το να τρώμε φρούτα μετά το βραδινό

Ας ξεκινήσουμε με τους λόγους για τους οποίους τα φρούτα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για επιδόρπια:

Είναι υγιεινά και πλούσια σνακ όταν δεν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

Είναι γεμάτα με βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα μας.

Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική λύση αντί για επιδόρπια με επεξεργασμένα σάκχαρα, γλυκά και πολλά άλλα.

Μας χορταίνουν και δεν τρώμε τόσο πολύ το βράδυ.

Και τώρα τα μειονεκτήματα του να τρώμε φρούτα μετά το βραδινό

Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν ζάχαρη και αυτή η άνοδος στο αίμα δεν συνιστάται για τους διαβητικούς.

Μπορεί να επηρεάσουν τη δίαιτα που ακολουθείτε αν αντικαταστήσετε οποιαδήποτε άλλη τροφή με φρούτα.

Επομένως ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τρώτε φρούτα;

Το πρωί.

Ας δούμε τους λόγους:

Η κατανάλωση φρούτων κατά το πρωινό σας γεύμα, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια υγιεινή δόση φυσικής ενέργειας. Ο μεταβολισμός σας λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς μέχρι το μεσημέρι επειδή αυτές τις ώρες της ημέρας συνήθως κινείστε περισσότερο.

Αν καταναλώνετε κατά το πρωινό σας γεύμα μήλο, πορτοκάλι, φράουλες ή αχλάδι (μαζί με άλλες υγιεινές επιλογές φυσικά) θα κάψετε πολύ περισσότερες θερμίδες από ό,τι αν πίνατε μόνο μια κούπα καφέ.

Να θυμάστε ότι τα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κι έτσι δεν είναι καλή ιδέα να περιορίζεστε μόνο σε αυτές τις τροφές το πρωί. Το σώμα σας χρειάζεται επίσης υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Επομένως, εκτός από το πρωί μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας και σαν απογευματινά σνακ.

Είναι ιδανικά όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια ενώ έχετε να κάνετε ακόμη αρκετά πράγματα, ειδικά όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο μετά τη δουλειά, σε βραδινά μαθήματα ή όταν σας περιμένει η οικογένειά σας στο σπίτι.

Τα φρούτα είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, εφόσον όμως τα καταναλώνετε σωστά. Όλα εξαρτώνται από το σωματότυπό σας και από το πόσο τρώτε.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να φάτε μερικά σταφύλια μετά το βραδινό σας γεύμα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά φροντίστε να αποφεύγετε τα πιο βαριά φρούτα όπως είναι η μπανάνα.

Να έχετε πάντα στη διάθεσή σας μια ποικιλία υγιεινών και φυσικών επιλογών για σνακ όταν χρειάζεστε επιπλέον ενέργεια και να θυμάστε πάντα αυτές τις βασικές αρχές:

Να τρώτε φρούτα πριν το βραδινό

Να τρώτε φρούτα στο πρωινό σας

Να τρώτε φρούτα το απόγευμα

Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσετε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν αυτές οι νόστιμες φυσικές τροφές και να αποφύγετε τα εξής:

Δυσπεψία
Βαρύ στομάχι
Απόκτηση βάρους
Οξύτητα
Πόνους στομάχου
Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Ποτέ μην συνδυάζετε διαφορετικά είδη φρούτων, για παράδειγμα ξινά με γλυκά φρούτα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ένα είδος κάθε φορά.

Και πάντα να τρώτε φρέσκα φρούτα – να αποφεύγετε τα κονσερβοποιημένα, επεξεργασμένα, κατεψυγμένα ή τους χυμούς του εμπορίου.