Γιαλλουρίδης: 10 προτάσεις της ΕΔΕΚ για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξελίσσεται σε μόνιμο βραχνά για την κυπριακή οικονομία και για χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά.

Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυσύνθετο πρόβλημα στο οποίο όμως πρέπει άμεσα να δοθούν ξεκάθαρες και βιώσιμες λύσεις.

Πρέπει να δοθούν λύσεις που θα συμφέρουν τόσο στους δανειολήπτες όσο και στα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα.

Για την οριστική επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων η ΕΔΕΚ εισηγείται τα ακόλουθα δέκα συγκεκριμένα μέτρα:

1. Άμεση αναδιάρθρωση όλων των βιώσιμων δανείων με βάση τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ώστε το δάνειο να γίνει εξυπηρετούμενο και να δοθεί μόνιμη λύση.

2. Ενίσχυση του ρόλου του τραπεζικού διαμεσολαβητή ώστε να διασφαλίζεται η σωστή και δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών.

3. Άμεση μείωση των επιτοκίων που είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

4. Ισορροπημένα και εφαρμόσιμα μέτρα για τη μόνιμη κατοικία των ευπαθών ομάδων και την επιχειρηματική στέγη με τρόπο ώστε: αφενός να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή, χωρίς να παρέχονται αντικίνητρα σε αυτούς που μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, και αφετέρου να μην επηρεάζεται η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τη μόνιμη κατοικία από το 2012.

5. Επανεξέταση των μη βιώσιμων δανείων που κακώς δόθηκαν με στόχο την εξεύρεση το λιγότερο οδυνηρών λύσεων. Πολλοί δανειολήπτες είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν συγκεκριμένα ενυπόθηκα ακίνητα για μείωση της έκθεσης τους σε δάνεια και θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες.

6. Δημιουργία επιτροπής υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό τη συνεννόηση μεταξύ όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού, στις περιπτώσεις δανειοληπτών με δάνεια σε διάφορους οργανισμούς και πολλαπλές εξασφαλίσεις, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις.

7. Να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα στις περιπτώσεις μεγαλοφειλετών που ενώ έχουν τη δυνατότητα στρατηγικά δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

8. Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις και τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα δανειολήπτη και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

9. Συνεχής παρακολούθηση των δανειοληπτών ώστε να υπάρξει η βέλτιστη επιχειρηματική αξιοποίηση των υποθηκών και όπου είναι δυνατόν η παροχή συμβουλών στις επιχειρήσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μείωσης του κόστους παραγωγής.

10. Προσκόμιση από τους δανειολήπτες στις τράπεζες των φορολογικών τους δηλώσεων και στοιχείων από το ΤΕΠ, ειδικά των τόκων εισπρακτέων, που να καταδεικνύονται οι περιπτώσεις που υπάρχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.