ΓεΣΥ, σαν Ρωσική ρουλέτα και … επικείμενες απώλειες ..

Καταγγελίες που κάποιους πρέπει να κάνουν να μην κοιμούνται τα βράδια, φτάνουν σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες της Laimitomos.com στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Μπορεί το νεοσυσταθέν Γενικό Σύστημα Υγείας να δείχνει πως εφαρμόζεται κανονικά, έστω με προβλήματα, ωστόσο πάροχοι υγείας – γιατροί, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί – γίνονται καθημερινά μάρτυρες περιστατικών που σε κάνουν να κρατάς την ανάσα σου.

Συγκεκριμένα και μόνο στη βάση ιδιωτικών συζητήσεων της Laimitomos.com, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπως:

  • Από τηλεφώνου διαγνώσεις προσωπικών ιατρών που ενώ πριν έβλεπαν ασθενείς και Σάββατα και ενίοτε Κυριακές τώρα δεν δουλεύουν αφού ούτως ή άλλως πληρώνονται.
  • Συνταγογραφήσεις κατ’ απαίτηση ασθενών που δηλώνουν πως ξέρουν τι φαρμακευτική αγωγή πρέπει να πάρουν.
  • Καθυστέρηση σε επείγοντα ραντεβού πρώτης επαφής (προσωπικοί ιατροί) λόγω φόρτου εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών που έσπευσαν να γράψουν το μέγιστο (2500) ασθενών.
  • Συνταγογραφήσεις εναλλακτικών φαρμάκων λόγω ελλείψεων χωρίς ιδιαίτερη φειδώ με αποτέλεσμα πισωγυρίσματα στις θεραπείες πολλών ασθενών.
  • Βαρυφορτωμένα κέντρα διαγνωστικών εξετάσεων, τις οποίες γράφουν αβέρτα οι γιατροί σε περιπτώσεις μη αναγκαίες, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους και με αποτέλεσμα επείγοντα περιστατικά να παραμελούνται ή να περιμένουν στην…ουρά.

Βάζουν το σταυρό τους… 

Στα ενδότερα των αρμοδίων με την υγεία υπηρεσιών, βάζουν, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, το σταυρό τους μην σκάσει καμιά βόμβα στα χέρια τους και τρέχουν και δεν προφτάνουν.

Η ανησυχία που προκαλούν καταγγελθέντα περιστατικά σε σχέση με τη νοοτροπία που αναπτύσσεται από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και εντεύθεν είναι τέτοια που κάποιοι ήδη προειδοποιούν ότι θα τα βροντήξουν και θα φύγουν. Αφού όμως πρώτα καταγγείλουν τα όσα η Laimitomos.com φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Μπορεί οι εγγραφέντες οι ιατροί να είναι υπέραρκετοί για να τρέξει κανονικά το νέο σύστημα, είναι όμως τόσο λίγοι που βλάπτουν σοβαρά το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων, εντός ΓΕΣΥ, υπηρεσιών, μας έλεγαν χαρακτηριστικά κρούωντας το καμπανάκι για μια νέα τελευταία προσπάθεια πειθούς και όσων γιατρών επιλέγουν ακόμη να αντιστέκονται στο σύστημα.

Ανώτερη πηγή του αρμοδίου Υπουργείου με την οποία συνομιλήσαμε ουκ ολίγες φορές παραδεχόταν ότι το μεγάλο, προς το παρών πρόβλημα, είναι αυτό που προκύπτει από την προσφορά και τη ζήτηση.

Το γεγονός δηλαδή ότι γενικότερα οι γιατροί δεν νιώθουν να έχουν τόσο μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους – με την καλή έννοια του όρου – τους επιτρέπει να ακολουθούν πρακτικές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν αποδεκτές από ασθενείς και επηρεαζόμενους. Ως εκ τούτου είναι εκ των ων ουκ άνευ η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος. Πριν να είναι αργά!

Μ. Μ.