Γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός: “Υπερήφανος ως Ελληνας και ως Κεφαλονίτης!”

Υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του δήλωση προημερών ο ομογενής στην Αυστραλία γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός.  Ο κ. Συνοδινός μιλώντας στην ελληνική ραδιοφωνική εκπομπή “Greeks Today”-με αφορμή ολοσέλιδο δημοσίευμα της Sunday Telegraph που τον τοποθετεί πρώτον, ανάμεσα στους πολιτικούς οι οποίοι θα ανέλθουν, είτε κερδίσει είτε χάσει το κόμμα τους στις προσεχείς κοινοπολιτειακές εκλογές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν θα άλλαζε το ελληνικό ονοματεπώνυμό του με ένα αγγλοσαξωνικό, προκειμένου να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, αλλά ούτε και για άλλο λόγο, διότι αυτό θα ήταν άρνηση της κατάγωγής του για την οποία είναι πολύ υπερήφανος.

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Συνοδινός ;

Με καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς , ο  Θανάσης Συνοδινός, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε και πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, κινήθηκε επί τριάντα χρόνια στους δαιδάλους της πολιτικής σκηνής και σταδιακά χαρακτηρίστηκε, υπό την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, ως ο «πλέον ισχυρός Έλληνας της Αυστραλίας», αλλά και ως «ο πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής».

Ως ενεργό μέλος της ομογένειας επί σειρά ετών ασχολήθηκε με καυτά θέματα του ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο, κάτι που μετέπειτα συνέχισε με διακριτικότητα λόγω της πολιτικής του θέσης.

Μιλώντας για την ελληνική καταγωγή του ο κ. Συνοδινός δήλωσε πρόσφατα: «Γεννήθηκα στο Νιουκάστλ της Αυστραλίας το 1957. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, βρέθηκε στην Αυστραλία χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αργότερα πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Ειρηνικό. Η μητέρα μου, επίσης από το Ληξούρι, ήρθε στην Αυστραλία το 1952, ενώ γνωρίζονταν από το χωριό.

Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ και γελώντας ο κ. Θανάσης Συνοδινός. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά. Μου αρέσει που κρατά ακόμα το ελληνικό χρώμα, χωρίς να έχει χαλάσει από τον τουρισμό. Υπάρχουν βέβαια και συγγενείς εκεί, όπως και στην Αθήνα και στον Βόλο».

Στην Καμπέρα ήταν ενεργό μέλος και στέλεχος στην εκεί ελληνική κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος εξηγεί πως έγινε: «Σπούδασα οικονομολόγος και μετά το πανεπιστήμιο είχα πάει στην Καμπέρα, όπου εργαζόμουν για το αντίστοιχο υπ. Οικονομικών. Ήταν πριν από είκοσι χρόνια, το 1987, όταν είχα πάει να εργαστώ και είχα αποσπαστεί στη Βουλή. Ο Χάουαρντ τότε ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είχε ανάγκη από οικονομικούς αναλυτές.

Κάποιος με είχε συστήσει τότε, γνωριστήκαμε και είπε ότι ήθελε να συνεργαστούμε. Ο κ. Χάουαρντ έγινε πρωθυπουργός και ύστερα από λίγο καιρό ανέλαβα τη διεύθυνση του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Έμεινα για δέκα και πλέον χρόνια ως σύμβουλός του, περνούσαμε καλά και μου άρεσε η δουλειά με τα θέματα της πολιτικής αλλά και των εξωτερικών σχέσεων. Στα τέλη του 2006 αποφάσισα να φύγω», λέει ο κ. Συνοδινός.

Λίγο μετά την αποχώρησή του, η κυβέρνηση του Συνασπισμού των Φιλελευθέρων-Εθνικών έχασε τις εκλογές.