Γερμανία: Χειροτερεύει η ύφεση στη βιομηχανία

Η βιομηχανική κρίση της Γερμανίας επιδεινώνεται, η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και μια σειρά προβλημάτων εξασθενίζουν την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης.

Οι εμπορικές εντάσεις, η ασθενέστερη ζήτηση στο εξωτερικό και τα εμπόδια της αυτοκινητοβιομηχανίας που δημιουργήθηκαν το περασμένο έτος έχουν επηρεάσει την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η μεταποίηση έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο επτά ετών και κάποια από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας, από τη BASF SE στη Daimler AG και την Continental AG, αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν σε μια νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο, η Γερμανία πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Η οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί το λιγότερο σε διάστημα έξι ετών το 2019, η Bundesbank δεν βλέπει κανένα σημάδι ανάκαμψης των εξαγωγών και ορισμένοι λένε ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης.

Όλα αυτά αντανακλώνται σε ολόκληρο το επιχειρηματικό τοπίο, όπου οι εταιρείες πρέπει να συγκρατήσουν τις προβλέψεις τους εν μέσω πιέσεων στις πωλήσεις. Η μηχανολογική εταιρεία Duerr AG δήλωσε τη Δευτέρα ότι αντιμετωπίζει ένα «πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον”. Ο γίγαντας των χημικών, BASF, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς και στις δραστηριότητές της.

Ο πονοκέφαλος της Deutsche Bank

Πέραν της μεταποίησης, η εικόνα της Γερμανίας έχει επίσης αμαυρωθεί από τα προβλήματα στην Deutsche Bank AG, η οποία κόβει χιλιάδες θέσεις εργασίας και προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η πτώση των συναλλαγών της έγινε βαθύτερη.

Στο εσωτερικό της βιομηχανίας, μεγάλο μέρος της αδυναμίας επικεντρώνεται στα αυτοκίνητα, όπου η φθορά της ζήτησης πλήττει τόσο τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και τους προμηθευτές τους, ενώ βρίσκονται στη μέση ενός δαπανηρού μετασχηματισμού στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων. Η εταιρεία χαλυβουργίας Kloeckner & Co. SE ανέφερε τη Δευτέρα την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και μια «περαιτέρω αποδυναμωτική προοπτική για τη γενική οικονομική ανάπτυξη», ως αιτίες για τη μείωση των προβλέψεων της για τα κέρδη.

Άλλο ένα σύννεφο που κρέμεται πάνω από τη βιομηχανία είναι η απειλή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στα αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Τρίτη η ΕΕ ανέφερε μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 35 δισ. ευρώ που θα έπληττε με αντίποινα σε μια τέτοια περίπτωση.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο είναι κυρίαρχη κινητήρια δύναμη, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια χώρα όπως η Γερμανία. Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές αβεβαιότητας ειδικά για την Ευρώπη, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit », δήλωσε ο Andrew Bosomworth της Pimco.

Το ερώτημα για τη Γερμανία είναι πόσο άσχημη θα είναι η κάμψη, που μέχρι πρότινος θεωρούταν προσωρινή. Αυτό έχει συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν τις βάσεις για να στηρίξουν περαιτέρω την οικονομία. Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε περικοπές των επιτοκίων κατά τη συνάντησή της στην Φρανκφούρτη την Πέμπτη.