“Γερμανία στην ΕΕ, και όχι γερμανική Ευρώπη” ζητά Γερμανός φιλόσοφος

“Γερμανία μέσα στην Ευρώπη και όχι μια γερμανική Ευρώπη” ζητά ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, Γίργκεν Χάμπερμας, ο οποίος διαφωνεί με την πολιτική διασώσεων, ζητά χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής λιτότητας και επενδυτικά προγράμματα.

Ο κ. Χάμπερμας μιλούσε σε διάλεξη στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στην πόλη Λουβέν του Βελγίου στην παρουσία και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο Γύργκεν Χάμπερμας επέκρινε σκληρά την πολιτική διασώσεων των καταχρεωμένων χωρών. Είπε ότι η ΕΕ εκφυλίζεται σε μια ένωση τεχνοκρατών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηματαγορών και πως θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια υπερεθνική δημοκρατία, στην οποία τα σημερινά κράτη θα διατηρηθούν, αλλά θα πρέπει να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Γερμανός φιλόσοφος είπε ότι οι συμφωνίες της ΕΕ θα πρέπει να ξαναγραφτούν από μια συντακτική συνέλευση, ότι ο κλειδί των αλλαγών στην Ένωση το κρατά η γερμανική κυβέρνηση, που έχει «ηγετικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη για λόγους δημογραφικούς και οικονομικούς».

Ο Χάμπερμας ωστόσο προειδοποίησε ότι η «Γερμανία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση να τολμήσει να πορευτεί μόνη της, δεν πρόκειται για μια γερμανική Ευρώπη, αλλά για μια Γερμανία μέσα στην Ευρώπη».

Κάλεσε τη Γερμανία και τις χώρες του βορρά να χαλαρώσουν τη αυστηρή πολιτική λιτότητας.

«Θα επέλεγα μια πιο εξισορροπημένη οικονομική πολιτική που να περιλαμβάνει στοχοποιημένα επενδυτικά προγράμματα για περιοχές ή και για χώρες ακόμη, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν τάσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητα που κάνουν ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη».

Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι στη σύντομη παρέμβασή του δεν συμφώνησε σε όλα τα σημεία και θύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για την ευρωπαϊκή πολιτική και τον τρόπο που οδηγεί την Ευρώπη.