Γερμανία: ‘Άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι με Κύπρο

H Κύπρος, η μικρή χώρα με τα μεγάλα προβλήματα, εξακολουθεί να χρειάζεται την οικονομική στήριξη της ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε σημερινή της είδηση η Ντόιτσε Βέλλε, θέτοντας το ερώτημα πώς έφθασε σε αυτό το σημείο, όπου το οικονομικό θαύμα της έχει μετατραπεί πλέον σε κρίση;

Στα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν οι συμμετασχόντες της εκδήλωσης “Η Κύπρος σε κρίση: Αιτίες, προκλήσεις και προοπτικές”, που διοργάνωσε η Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην έδρα της Ντόιτσε Βέλλε στη Βόννη.

Συμμετείχαν ο Ομότιμος Καθηγητής και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Γιούργκεν Αξτ, ο ανταποκριτής της Ντόιτσε Βέλλε και της γερμανικής εφημερίδας TAZ στην Αθήνα Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Αρχισυντάκτης για οικονομικά θέματα της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης.

Όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλλε (Φωνή της Γερμανίας), η εποχή του φορολογικού παραδείσου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ακόμα και η φήμη ενός μοναδικού προορισμού για διακοπές έχει σχεδόν ξεχασθεί.

Μετά την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, η χώρα βιώνει μιαν πρωτοφανή κρίση και, από την περιπλοκότητα της σημερινής κατάστασης, προκύπτουν πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν αφορούν μόνον την Κύπρο, αλλά και την ευρωζώνη.

Βασικό και κύριο ζήτημα είναι το πώς η Μεγαλόνησος θα εξέλθει από την κρίση, συνεχίζει η Ντόιτσε Βέλλε, προσθέτοντας πως η αναζήτηση απαντήσεων στο τι μέλλει γενέσθαι μοιάζει σαν να ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα.

“Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί δεν έχουν μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά δρουν κατά περίπτωση. Έτσι δεν γνωρίζουμε αν κάποτε και η Σλοβενία αντιμετωπίσει κρίση ή ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και οι πολιτικοί είναι πολύ προσεκτικοί”, είπε στη συζήτηση ο καθηγητής Γιούργκεν Αξτ.

Αρκετούς μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούσαν για το μέγεθος του τραπεζικού τομέα, αλλά και τις εξαρτήσεις του από τις ελλαδικές Τράπεζες.

Μήπως αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος ήταν τελικά θύμα της ελληνικής κρίσης; “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Όμως το πού ξεκίνησε η κρίση είναι δευτερεύον. Σημαντικό είναι ότι η κρίση επεκτάθηκε. Θα πρέπει συνεπώς να βρεθεί μια ευρωπαϊκή, μια συνολική λύση για το πρόβλημα”, είπε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδημητρίου.

Μαγικές λύσεις για την επίλυση της κρίσης δεν υπάρχουν, πιστεύει ο Κύπριος δημοσιογράφος και οικονομολόγος Μιχάλης Περσιάνης. Κατά την άποψή του, αυτό που απαιτείται, για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, είναι ο σωστός συνδυασμός δράσεων.

“Η Κύπρος είναι μια κλασική περίπτωση χρόνιου καπιταλισμού, πολλά δάνεια και γρήγορα δάνεια κλπ. Τα αίτια της κρίσης είναι τα φαινόμενα που παρατηρούμε σε πολλές τραπεζικές κρίσεις σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων”.