Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: Υπερκάλυψη των διαθέσιμων κλινών από ασθενείς με covid-19

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού εξαιτίας της υπερκάλυψης των διαθέσιμων κλινών από ασθενείς που νοσούν με covid-19, η οποία έχει οδηγήσει στη μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονται για άσχετους με τον κορωνοϊό λόγους σε άλλα νοσοκομεία, ακόμα και εκτός επαρχίας.

Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Λειτουργό της Περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου, Δρ. Χρήστος Νικολάου, ασθενείς που καταφθάνουν στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών του ΓΝ Λεμεσού για λόγους που δε σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι να βρεθεί ελεύθερη κλίνη για να νοσηλευτούν ή έως ότου διευθετηθεί η μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο.

Ο Δρ. Νικολάου ανέφερε πως με την έναρξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου είχε δύο υπερπλήρεις θαλάμους που φιλοξενούσαν συνολικά 60 ασθενείς και ακόμα 25 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε άλλους θαλάμους. Η ανησυχητική πλέον κατάσταση με την αύξηση των ασθενών με covid-19, ωστόσο, έχει τοποθετήσει το Νοσοκομείο στη δυσμενή θέση να ζητά από ασθενείς που είναι στη βραχεία νοσηλεία να περιμένουν μέχρι να βρεθεί μια κλίνη, διαδικασία που είναι χρονοβόρα.

Όπως εξήγησε, το ΓΝ Λεμεσού έχει ήδη συμφωνήσει τη μεταφορά περίπου δέκα ασθενών σε τέσσερα μικρότερα νοσηλευτήρια στην επαρχία Πάφου, ενώ για να δημιουργηθεί «χώρος» για νοσηλεία ασθενών με covid-19 στο Νοσοκομείο. Παράλληλα λαμβάνονται ενέργειες όπως η παύση ψυχρών περιστατικών, δηλαδή αυτών που οι ασθενείς περιμένουν να κάνουν ένα προγραμματισμένο χειρουργείο ή να λάβουν μια θεραπεία.

Από την άλλη, ασθενείς με βαρύτερα περιστατικά δεν μπορούν να σταλούν σε μικρότερα νοσηλευτήρια, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ο Δρ. Νικολάου είπε πως η διαφορά του κύματος της πανδημίας που διανύουμε με τα τρία προηγούμενα, είναι ότι το παρόν κύμα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Ήδη από τον Μάρτιο έχουμε εμβόλια που δε χρησιμοποιούσαμε γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Αν όλοι προστρέχαμε να εμβολιαστούμε, αυτή την ώρα δε θα μιλούσαμε για τέταρτο κύμα. Ψες νοσηλεύονταν 180 ασθενείς. Αν υπολογίσουμε ότι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι, θα νοσηλεύαμε πέριξ των 20 ασθενών.»

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι όταν το σύστημα υγείας δε μπορεί πλέον να περιθάλψει άλλους ασθενείς, τότε ένα οριζόντιο lockdown δε θα μπορεί να αποφευχθεί.