Γενικότητες, αοριστίες και… «κρύψε να περάσουμε»…

Γενικότητες, αοριστίες και… «κρύψε να περάσουμε»…

Με μία μόλις παράγραφο ως όρους εντολής σε μια ερευνητική επιτροπή ΜΗ ανεξάρτητη, αν κανείς εξαιρέσει το μέλος εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, επιχειρεί η Κυβέρνηση να μαζέψει το σάλο από τις αβέρτα πολιτογραφήσεις επενδυτών, ενίοτε εγκληματιών ή/και κλεφτών που διακινούν μαύρο χρήμα.

Παρά την αναμπουμπούλα, τις αιχμές από το σύνολο της αντιπολίτευσης και τις φωνές για πραγματική διερεύνηση, η Γραμματεία του Υπουργικού συνέχισε στο δρόμο που χάραξε το σώμα και σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα κατέληξε στο σχέδιο απόφασης το οποίο θα δημοσιευτεί την Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το κείμενο, όπως τελικά καθορίστηκε θα αναφέρει:

»Θα εξετάσει τα πορίσματα των νέων ελέγχων που διεξάγει το Υπουργείο Εσωτερικών. Θα εξετάσει επίσης κατά πόσο όλες οι περιπτώσεις πολιτογράφησης επενδυτών εγκρίθηκαν σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια κατά το χρόνο έγκρισης τους. Σε περίπτωση που κατά τη νέα έρευνα διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιονδήποτε πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση συμπερασμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα κενά του επενδυτικού προγράμματος».

Κάποιοι τρέμουν…

Οφείλουμε πάντως να αναφέρουμε ότι κάποιοι άρχισαν να χάνουν τον ύπνο τους. Και αυτό γιατί η Τριμελής Επιτροπή θα ξεσκονίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων (πειθαρχικών, ποινικών, δωροδοκίας, διαφθοράς, αμέλειας) για τις 26 περιπτώσεις που ήδη άρχισε η διαδικασία ανάκλησης των υπηκοοτήτων που τους δόθηκαν.

Αν κάτι παραμένει εκκρεμές είναι τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση. Δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξουν ενδείξεις για αδικήματα θα πρέπει να διορισθεί νέα επιτροπή, προφανώς ποινικών ανακριτών που θα αρχίσει ανά περίπτωση από την αρχή. Και από τότε μέχρι να καταλήξει πολλοί μπορούν να κρυφτούν ή να κρύψουν πολλά.

Και σημειώστε κάτι. Μέλη της Επιτροπής άρχισαν ήδη να καταλήγουν σε πρώιμα συμπεράσματα και φαίνεται ότι το πάρτι μεσαζόντων οδεύει προς το τέλος του.