ΓΓ ΑΚΕΛ: Η ΕΕ ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε «πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας δόθηκε παράταση δύο ετών για ικανοποίηση των κριτηρίων που είχαν τεθεί από την ΕΕ δίχως καμία επιπρόσθετη απαίτηση. «Στην περίπτωση της Κύπρου όχι μόνο δεν δόθηκε καμία παράταση αλλά έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του κ. Αναστασιάδη και απαίτησαν τη λήψη καταστροφικών μέτρων και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αναδείξουμε», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το αίτημα που αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης  προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι- μουν για περισσότερο χρόνο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Εμείς συμφωνούμε μ’ αυτή την προσέγγιση. Ενόψει αυτής της συζήτησης επιμένουμε, και θα το επαναλάβω, να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στη βάση του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις».

Πρόσθεσε πως «θέλουμε αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να έχουν αίσια κατάληξη. Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως πρέπει να υπάρχει δέσμευση της τουρκικής πλευράς ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη λύσης μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες θα προχωρήσει στην αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως «Ο κ. Αναστασιάδης επενδύει πάρα πολλά στους φίλους του. Είδαμε πώς του συμπεριφέρθηκαν στις 16 και στις 25 Μαρτίου».

Γι’ αυτό, κατέληξε «ας προβληματιστεί μήπως με αυτή τη συμπεριφορά όχι απλά και μόνο δεν θα έχουμε στήριξη από τους λεγόμενους φίλους του, αλλά θα χάσουμε τη στήριξη από εκείνους οι οποίοι παραδοσιακά μας υποστήριζαν».

Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στην βρετανική πρωτεύουσα είπε πως «το κύριο αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι το Κυπριακό.

Εχουμε, συνέχισε «πικρές εμπειρίες από το παρελθόν, θεωρούμε ότι αυτή η προδέσμευση θα πρέπει να εξασφαλιστεί και εάν και εφ’ όσον υπάρχει η απαραίτητη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά τότε θεωρούμε ότι τυχόν επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών».

Πρόσθεσε πως ένα άλλο θέμα που θα συζητήσει με Βρετανούς αξιωματούχους είναι «το θέμα της οικονομίας και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με τον κ. Αναστασιάδη, αποφάσεις που θεωρούμε ότι είναι καταστροφικές για την Κύπρο».