Γαλλία: Συνάντηση Πούτιν με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας

Με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για πρώτη φορά από την εκλογή του, συναντήθηκε στη Γαλλία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι κ.κ. Πούτιν και Ποροσένκο «αντάλλαξαν χειραψία και συζήτησαν απολύτως φυσιολογικά, ήταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών», ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Στη συνομιλία των δύο ανδρών τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος.

«Η συζήτηση αφορούσε πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, μεταξύ αυτών μια ενδεχόμενη αναγνώριση της νομιμοποίησης της εκλογής του κ. Ποροσένκο από τη Μόσχα.

»Οι όροι μιας εκεχειρίας θα συζητηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες», ανέφερε αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος και ο Ουκρανός πρόεδρος συζήτησαν και για το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών τους.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Μαΐου, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία και πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του το Σάββατο. Στην «αναμνηστική» φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από το γεύμα, με όλους τους ηγέτες παρόντες, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας στέκουν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι κ.κ. Πούτιν και Ποροσένκο συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία και να υπάρξει εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.