Γαλλία: Ανυποχώρητα τα «κίτρινα γιλέκα» – Μαζική έξοδος στους δρόμους το Σάββατο

Παρά το κλίμα ανησυχίας που έφερε η τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο, και τα μέτρα «ανακούφισης» που ανακοίνωσε προ ημερών ο Μακρόν, το μαζικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αναμένεται να κατακλύσει, ξανά, αύριο τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.

Μόλις χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη αποφασίσει για το αν θα απαγορεύσει ή όχι τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου, που οι διαδηλωτές έχουν χαρακτηρίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «Πράξη 5η».

Παρά ταύτα, ο εντοπισμός του δράστη του μακελειού στο Στρασβούργο -που οδήγησε στον θάνατό του- αφαίρεσε από την κυβέρνηση το επιχείρημα των λόγων ασφαλείας, για μια ενδεχόμενη απαγόρευση.

«Οπως και να έχει δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται στους δρόμους, καθώς ακραία στοιχεία του κινήματος (σ.σ. των «κίτρινων γιλέκων») πιθανότατα θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τους δρόμους για να προκαλέσουν φθορές σε περιουσίες» σημείωσε ο Γκριβό.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» συμπληρώνει ήδη έναν μήνα ζωής. Ξεκίνησε από περιορισμένους αποκλεισμούς δρόμων και μέσα σε λίγες εβδομάδες γιγαντώθηκε και έλαβε τα χαρακτηριστικά γενικευμένης εξέγερσης.

Μόλις χθες, εκπρόσωπος του κινήματος υποστήριξε ότι περιμένουν μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν δεν επαρκούν.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι τα «κίτρινα γιλέκα» διεκδικούν μεγάλες μειώσεις στους φόρους για όλες τις βασικές ανάγκες, αλλά και περικοπές σε μισθούς, προνόμια και συντάξεις ανώτατων κρατικών αξιωματούχων.

Στο ζήτημα, πάντως, τοποθετήθηκε χθες και ο Γκι Φερχόφστατ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «τα “κίτρινα γιλέκα” έχουν καταληφθεί από ακροδεξιά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά απαιτείται μια επανάσταση, που θα καταφέρει να “ραγίσει” την παλαιά πολιτική τάξη και να φέρει την επανάσταση στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» σημείωσε ο Φερχόφστατ.