Γέμισαν με πλαστά ευρώ τις αγορές

Κατέκλυσαν την αγορά τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναγκάστηκε να αποσύρει από την κυκλοφορία 353.000 πλαστά ευρώ. Και όλα αυτά λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ, στις 4 Απριλιου, το οποίο θα έχει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα πλαστά χαρτονομίσματα αυξήθηκαν, ενώ τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πάντως, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015 τα πλαστά χαρτονομίσματα ήταν μειωμένα κατά 20,7% το δεύτερο εξάμηνο τς περυσινής χρονιάς.