Γάλλοι Σοσιαλιστές κατά της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο

Aπό το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι σχέσεις Βερολίνου και Παρισίων με αφορμή την εμμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας. Μετά τις επικριτικές δηλώσεις Γάλλων κυβερνητικών αξιωματούχων συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, διέρρευσε κείμενο 21σελίδων, με το οποίο οι γάλλοι σοσιαλιστές καλούν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να αντισταθεί πιο σθεναρά στην πολιτική Μέρκελ.

Το κείμενο που θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο του κόμματος στις 16 Ιουνίου με θέμα την Ευρώπη, κάνει λόγο για «ανίερη συμμαχία» μεταξύ του θατσερισμού του Ντέιβιντ Κάμερον και της αδιαλλαξίας της Μέρκελ. «Η φιλία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν είναι φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το κείμενο είναι η λογική απόρροια της έντονης κριτικής που ασκεί τελευταία δημοσίως η αριστερά πτέρυγα των σοσιαλιστών κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας. Είναι η αποκρυστάλλωση των φωνών που έχουν υψωθεί με δηλώσεις στον τύπο, ακόμα και υπουργών :

«Είναι καιρός » δήλωσε στη Monde ο Αρνώ Μοντεμπούρ, υπουργός Παραγωγικής Ανάκαμψης, «να ανοίξει η συζήτηση για την πολιτική λιτότητας που οδηγεί την Ένωση στην πανωλεθρία. Η δημοσιονομική αυστηρότητα που σκοτώνει την ανάπτυξη, παύει να είναι σοβαρή, γίνεται παράλογη και επικίνδυνη».

Οι θέσεις που περιλαμβάνει το κείμενο κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Οι σοσιαλιστές βάζουν στον ίδιο σάκο «τους θατσερικούς τόνους του Bρετανού πρωθυπουργού που ονειρεύεται μιαν Ευρώπη α λα κάρτ και με εκπτώσεις» και τη Μέρκελ, που λόγω της «εγωιστικής της αδιαλλαξίας δεν την απασχολεί τίποτε άλλο παρά οι αποταμιεύσεις των Γερμανών καταθετών, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και το δικό της εκλογικό μέλλον».

Το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ διαχώρισε τη θέση του : «Eίναι το σοσιαλιστικό κόμμα που εκφράζεται και όχι η γαλλική ηγεσία” αναφέρθηκε από κύκλους των Ηλυσίων χωρίς όμως και να απορρίπτεται το κείμενο που το αντιμετωπίζουν ως μια «δυνατή υποστήριξη στην κυβερνητική δράση» αφού και αυτό επί της ουσίας μιλάει για «ανάπτυξη, ανάκαμψη στην Ευρώπη και αλληλεγγύη».

Παρά τις διαφορές στην κορυφή των δύο χωρών η διαμάχη γίνεται ακόμη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν κρύβει τη διαφορετική προσέγγιση στο πώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και κάνει λόγο για μια σχέση “φιλικών εντάσεων” με το Βερολίνο.

Στη Γερμανία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Χανς Βάλτερ Σταινμάιερ ζήτησε κατανόηση για τα σοβαρά εσωτερικοπολιτικά προβλήματα του Ολάντ επικρίνοντας τη γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία.

Έχοντας κατά νου την Ατζέντα 2010 της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι «τελικά πρέπει να κάνουμε την εμπειρία ότι η πολιτική οφείλει να παίρνει αποφάσεις ακόμη κι αν είναι οι πιο αντιλαϊκές. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσει και ο Φρανσουά Ολάντ».