Β.Σόιμπλε: Ο κίνδυνος είναι η μεγάλη ρευστότητα

Η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το σχετικά υψηλό επίπεδο ρευστότητας” θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών (G7) ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «φυσικά είχαμε ιδιαίτερα έντονες συζητήσεις με τους Ιάπωνες συναδέλφους μας… τους είπαμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις που μπορούμε ήδη να εξετάσουμε”.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν ανησυχία ότι η Ιαπωνία είναι η οδηγός μιας ανάκαμψης που στηρίζεται στις εξαγωγές και ότι το αδύναμο γιέν θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα άλλων περιοχών για να αναπτυχθούν.

“Οι Υπουργοί Οικονομικών ανέφεραν στους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών ότι είναι όλο και περισσότερο ανήσυχοι για το σχετικά υψηλό επίπεδο ρευστότητας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν επανέλαβε ότι η νομισματική πολιτική δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα.