Β. Πούτιν: Διόρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Κριμαίας ως προσωρινό κυβερνήτη

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ να γίνει μεταβατικός κυβερνήτης της περιοχής αυτής, που προσαρτήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Ρωσία, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να οριστεί ένας μεταβατικός κυβερνήτης. Και σήμερα υπεγράφη το διάταγμα. Σας ζητώ να δεχθείτε τη θέση αυτή», ανακοίνωσε ο Πούτιν στον Αξιόνοφ, ο οποίος αποδέχθηκε τον διορισμό του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Αξιόνοφ για τον ρόλο του στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία: «Είναι αρχικά και πάνω απ΄ όλα δική σας επιτυχία», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Πούτιν διόρισε σήμερα στη θέση του μεταβατικού κυβερνήτη της πόλης (σ.σ. της Σεβαστούπολης) τον Σεργκέι Μενιάιλο, ναύαρχο και πρώην διοικητή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Κριμαία είναι έτοιμη», διαβεβαίωσε ο Αξιόνοφ όταν ο ρώσος πρόεδρος του ζήτησε να επισπεύσει την ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Κριμαία, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για το 2015, ώστε να πραγματοποιηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία θα ψηφίσουν όλες οι ρωσικές επαρχίες.

Ο νέος μεταβατικός κυβερνήτης της Κριμαίας επεσήμανε επίσης ότι «σήμερα η διανομή ρώσικων διαβατηρίων έφτασε τα 20.000 αντίτυπα την ημέρα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά».

Ο 41χρονος Αξιόνοφ ήταν ένας από τους κυριότερους διοργανωτές του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.