Β. Λυσσαρίδης: Η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει τα εμπλεκόμενα συμφέροντα στη περιοχή

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην περιοχή της, χωρίς αποστασιοποίηση επί θεμάτων αρχών, εισηγούμενος τον καθορισμό ενιαίας πανεθνικής με την Ελλάδα στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής, χωρίς οι νέες συνεργασίες να αλλάζουν τις παραδοσιακές σχέσεις της με τους Άραβες, για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο μαζικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους από κράτη – μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Σε διάλεξη – εισήγησή του με θέμα “Η παγκόσμια τάξη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”, σε Ημερίδα για τη Σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου που διοργάνωσε σήμερα η ΕΔΕΚ και το Ίδρυμα Βάσου Λυσσαρίδη στη Λευκωσία, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, ζητώντας την ενοποίηση δυνάμεων στην Κύπρο “για ταχεία απεμπλοκή από απεχθείς μνημονιακούς όρους και αξιοποίηση των εθνικών πόρων”.
“Η γειτονία με μιαν Τουρκία με επεκτατική πολιτική”, δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, “δημιουργεί κινδύνους και επιβάλλεται η ενίσχυση του εθνικού φρονήματος, πανεθνική στρατηγική και αξιοποίηση των απανταχού Ελλήνων”.

Σε αναφορά του στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής της Κύπρου, ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η Αραβική Άνοιξη εκκρεμεί, η αραβική αφύπνιση μαζών είναι σε εξέλιξη με απρόβλεπτα τα πρώτα αποτελέσματα, με την αστάθεια στη Συρία, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις εμπλοκής Ρωσίας και ΗΠΑ και ο ρόλος της Κύπρου βγαίνει στην επιφάνεια, ενώ και η Τουρκία αξιοποιεί με επιτυχία τις νέες εξελίξεις, προσεγγίζοντας φιλικά το Ισραήλ, αναλαμβάνοντας ρόλο προστάτη των μουσουλμάνων της περιοχής και με το Κουρδικό να προκαλεί νέα προβλήματα.

Αυτό, δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, “υπήρξε η αρχή των δεινών, της εγκατάλειψης της αυτοδιάθεσης, της εγκατάλειψης της Ένωσης, διότι, με την εμπλοκή της Τουρκίας πλέον, η Αυτοδιάθεση – Ένωση, όπως ήταν το σύνθημα, θα ήταν δυνατή μόνον κατόπιν πολέμου με την Τουρκία”.

“Για αυτό και εγώ”, συνέχισε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “θεωρώ ότι την απαρχή των δεινών για την Κύπρο την έχουμε με την Τριμερή του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα”.
Τώρα, πρόσθεσε, “μπήκαμε στο στάδιο της χρηματοκρατίας, με κηδεμονία του οικονομικού επί του πολιτικού, με προσπάθεια μετατροπής Κυβερνήσεων σε όργανα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου” και “στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο αυτό πιο έντονα”.

“Με ωμό εκβιασμό”, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, “επιβάλλουν πρόνοιες (κούρεμα) που οδηγούν την οικονομία σε κατάρρευση, με υποθήκευση του εθνικού πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας, με δυνατότητα έστω έμμεσα πώλησης σε άλλους των δανείων και στη δική μας περίπτωση στην Τουρκία”. Επίσης, συνέχισε, με προσπάθεια επιβολής πολιτικών αποφάσεων (αγωγός μέσω Τουρκίας και νεο-Ανανική λύση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα ανατροπής αυτής της πορείας στην Κύπρο, ο κ. Λυσσαρίδης εισηγήθηκε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με άλλες χώρες, όχι στη βάση ελεημοσύνης αλλά αλληλοεξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων, όπως με τη Ρωσία.
Επιβάλλεται, επίσης, πρόσθεσε, μια ριζική αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας, με τον τομέα υπηρεσιών να τίθεται σε καινούργια βάση, με τεχνολογικά εξελιγμένες βιομηχανικές μονάδες και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με αξιοποίηση των εθνικών πηγών, ιδιαιτέρως του υποθαλάσσιου πλούτου και με ευρύτητα συμμαχιών.
Επιβάλλεται και αναδιάρθρωση του ΟΗΕ, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προκειμένου να αποβεί ο Οργανισμός αυτός η φωνή των μη ισχυρών και όχι όργανο πλανηταρχών και περιφερειαρχών.