Βρετανός Βουλευτής, ζητά τη προστασία των υπαλλήλων της Λαικής στη Βρετανία

«Απάνθρωπο» χαρακτήρισε το πάγωμα των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών των υπαλλήλων της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο ο βουλευτής του βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους.

Ο Βρετανός βουλευτής, επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο, επισκέφθηκε το υποκατάστημα της Λαϊκής στο Palmers Green, καρδιά της παροικίας στο Λονδίνο, όπου υπάλληλοι τού μετέφεραν την ανησυχία για το μέλλον τους.

Ο κ. Μπάροους είπε ότι είναι απαράδεκτο το προσωπικό της τράπεζας να παραμένει στο σκοτάδι σχετικά με το μέλλον των θέσεων εργασίας του. «Εργάζονται εξαιρετικά σκληρά υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί από τους εργοδότες τους», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής, ζητώντας να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στη Βρετανία, όπως προστατεύθηκαν οι καταθέσεις που βρίσκονταν στη Λαϊκή Ηνωμένου Βασιλείου.

Κάλεσε συγκεκριμένα σε άμεση σαφή και διαφανή ενημέρωση στους υπαλλήλους της τράπεζας και ενημέρωσή τους για τα εργασιακά τους δικαιώματα. «Είναι ανάγκη να δημοσιοποιηθεί η Συμφωνία Επιπέδου Υπηρεσιών μεταξύ Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου και η συμφωνία μεταφοράς ενεργητικού που περιλαμβάνεται στο διάταγμα με ημερομηνία 1η Απριλίου», κατέληξε ο Ντέιβιντ Μπάροους.

Το σύνολο των καταθέσεων στη Λαϊκή Ηνωμένου Βασιλείου που δεν έχουν χρεωστικό υπόλοιπο μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξαρτήτως ύψους ποσού, κατόπιν απόφασης των αρμόδιων βρετανικών αρχών. Η Τράπεζα Κύπρου στη Βρετανία λειτουργεί ως ανεξάρτητη θυγατρική, πλήρως υπαγόμενη και προστατευόμενη από τους βρετανικούς κανονισμούς. Ωστόσο, οι περίπου 140 εργαζόμενοι στη Λαϊκή Ηνωμένου Βασιλείου δε γνωρίζουν την τύχη τους, καθώς δεν έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις θέσεις εργασίας τους.

Την ίδια ώρα, σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν μικρομεσαίοι Κύπριοι επιχειρηματίες στη Βρετανία, καθώς αρκετοί εξ αυτών βάσιζαν την εργασιακή τους δομή στις υπεραναλήψεις (overdraft). Η απόφαση για τις καταθέσεις της Λαϊκής δεν προέβλεπε μεταφορά στη βρετανική Τράπεζα Κύπρου των λογαριασμών που είχαν έστω και μία λίρα χρεωστικού υπολοίπου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ