Βρετανοί επιστήμονες έκαναν παράλυτους σκύλους να περπατήσουν

Ένα επιστημονικό «θαύμα» βρετανών επιστημόνων αφήνει ελπίδα σε όσους συνανθρώπους μας ζουν καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Κατάφεραν, με μία επαναστατική μέθοδο μεταμόσχευσης κυττάρων από τη μύτη στο νωτιαίο μυελό, να περπατήσουν σκύλοι οι οποίοι ήταν παράλυτοι  , λόγω σοβαρής βλάβης στη σπονδυλική στήλη.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ρόμπιν Φράνκλιν, σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», κατόρθωσαν να θεραπεύσουν την παράλυση των σκύλων εισάγοντας στο νωτιαίο μυελό τους οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη και υπάρχουν στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας.

Τα κύτταρα αυτά περιβάλλουν τους νευρωνικούς υποδοχείς που καθιστούν εφικτή την αίσθηση της όσφρησης και μεταφέρουν τα σχετικά ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Τα εν λόγω νευρικά κύτταρα, που συνεχώς εκτίθενται στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, χρειάζονται συνεχή ανανέωση και αυτή γίνεται μέσω των ανωτέρω οσφρητικών κυττάρων.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να αποκαταστήσει, τουλάχιστον σε ένα μικρό βαθμό, την κίνηση σε ανθρώπους ασθενείς με τραύματα του νωτιαίου μυελού, αλλά θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι θα μπορούσαν να ανακτήσουν όλες τις χαμένες λειτουργίες τους», δήλωσε ο καθηγητής Φράνκλιν. «Είναι πιθανότερο ότι αυτή η διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί μια ημέρα ως μέρος ενός συνδυασμού θεραπειών, μαζί με τα φάρμακα και τις φυσικοθεραπείες».

Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η τεχνική είναι ασφαλής. Τα πειράματα έγιναν σε 34 σκύλους που είχαν σοβαρά προβλήματα σπονδυλικής στήλης, τουλάχιστον επί ένα χρόνο . Στα 23 ζώα εφαρμόστηκε η κυτταρική μεταμόσχευση, ενώ στα υπόλοιπα 11 έγινε εικονική θεραπεία . Τα πιο πολλά ζώα ανέκτησαν την ικανότητα να κουνάνε τα πίσω πόδια τους και να τα συντονίζουν με τα μπροστινά. Μερικά μάλιστα μπορούσαν όχι μόνο να περπατάνε, αλλά και να τρέχουν κανονικά . Δεν συνέβη το ίδιο στα ζώα που δεν είχαν κάνει την πραγματική θεραπεία.