Βρετανία: Σαρωτική νίκη Τζόνσον – Άλμα της στερλίνας

Βρετανία: Σαρωτική νίκη Τζόνσον – Άλμα της στερλίνας

Ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κερδίζουν οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία.

ΟΙ Συντηρητικοί εξασφάλισαν 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με exit poll.

Οι Εργατικοί κερδίζουν 191 έδρες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες και οι Φιλευθέροι Δημοκράτες 13, κατά την έρευνα αυτή. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου αφού μεταδόθηκαν τα έξιτ πολ. Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς. Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο απηύθυνε στα μέλη των Τόρις, ο Τζόνσον τόνισε «εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών επισήμανε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μιλήσει κανείς για το αποτέλεσμα ή για να βγουν συμπεράσματα.