Βρετανία – κορωνοϊός: Η AstraZeneca είναι έτοιμη να παράξει το υπό δοκιμή εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

O βρετανικός κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας, AstraZeneca, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να παράξει από τον Σεπτέμβριο το πιθανό εμβόλιο κατά του κορονoϊού ονόματι AZD1222 και να βγάλει, συνολικά, 1 δισεκατομμύριο δόσεις για το 2020 και το 2021!

Στα τέλη Απριλίου είχε γίνει γνωστή η συμφωνία συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Σήμερα (21/5), λοιπόν, σχεδόν έναν μήνα μετά, ο βρετανικός κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι έχει οριστικοποιήσει ήδη τις πρώτες συμφωνίες για τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου ονόματι AZD1222, σημειώνοντας, δε, πως είναι σε θέση να βγάλει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο 2020 και το 2021!

Όμως, η AstraZeneca ξεκαθαρίζει πως «οι δοκιμές (σ.σ. του εμβολίου) βρίσκονται σε εξέλιξη και γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο μπορεί και να μη λειτουργεί τελικά».

Κάνε like στην σελίδα του Gazzetta.gr/plus στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!
Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία είπε ότι δεσμεύτηκε να προωθήσει το κλινικό πρόγραμμα.

Οι επιστήμονες, να θυμίσουμε, έχουν προειδοποιήσει ότι ένα εμβόλιο κατά του κορανοϊού, εάν και όποτε αναπτυχθεί, ενδέχεται να μην παρέχει πλήρη ανοσία, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε ότι το εμβόλιο μπορεί και να μη βρεθεί ποτέ.

Παρά τις παραπάνω επιφυλάξεις, η εντατική έρευνα συνεχίζεται, με περίπου 80 ομάδες σε όλον τον κόσμο να εργάζονται για πιθανά εμβόλια.

Η AstraZeneca αναφέρει, επίσης, ότι η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από μία χώρες.

Ευχαρίστησε, μάλιστα, τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για την «ουσιαστική υποστήριξη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παραγωγής του εμβολίου» και προσθέτει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Serum Institute της Ινδίας και άλλους πιθανούς εταίρους, για την αύξηση της παραγωγής και της διανομής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχει λάβει οικονομική στήριξη άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοϊατρικής των ΗΠΑ (BARDA) για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή του εμβολίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, χαρακτήρισε την πανδημία του κορονοϊού ως «παγκόσμια τραγωδία» και «πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα». «Πρέπει να νικήσουμε τον ιό μαζί αλλιώς θα συνεχίσει να προκαλεί τεράστια δεινά και να αφήνει μακροχρόνιες οικονομικές και κοινωνικές πληγές σε κάθε χώρα σε όλον τον κόσμο», τόνισε. «Είμαστε τόσο περήφανοι που συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να μετατρέψουμε το πρωτοποριακό έργο τους σε ένα φάρμακο που μπορεί να παραχθεί σε παγκόσμια κλίμακα».