Βρετανία: Η αστυνομία συνέλαβε 660 ύποπτους παιδόφιλους

Περισσότεροι από 600 ύποπτοι παιδόφιλοι, ανάμεσά τους γιατροί και δάσκαλοι, συνελήφθησαν στη Βρετανία, στη διάρκεια μιας τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάρκεια έξι μηνών.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος -το FBI της Βρετανίας- έθεσε υπό την προστασία της περισσότερα από 400 παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, από τους 660 που συνελήφθησαν, οι 39 ήταν γνωστοί για σεξουαλικές παραβάσεις, αλλά η πλειοψηφία βρισκόταν εκτός «αστυνομικού ραντάρ».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, δάσκαλοι, αρχηγοί προσκόπων, ανάδοχοι γονείς και πρώην αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, η έρευνα, η οποία παρέμενε μυστική μέχρι την Τετάρτη, έθεσε στο στόχαστρο ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άσεμνες εικόνες παιδιών μέσω Διαδικτύου.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη δυνατότητα να συντονίσει μία μεμονωμένη επιχείρηση τέτοιας φύσης» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της NCA, τονίζοντας ότι απαιτήθηκαν «πρωτόγνωρα επίπεδα συντονισμού» για αυτό το αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ένας γιατρός που λέγεται ότι είχε περισσότερες από ένα εκατομμύριο εικόνες κακοποίησης παιδιών στους υπολογιστές του και είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με αγόρια.

Σε μία άλλη περίπτωση, ένας ανάδοχος γονέας συνελήφθη ενώ φιλοξενούσε ένα παιδί. Τέσσερις υπολογιστές και ένα τηλέφωνο κατασχέθηκαν από την αστυνομία και ο ύποπτος προσπάθησε να κάνει κακό στον εαυτό του, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η επιχείρηση είχε ως στόχο να εμποδίσει πιθανούς εγκληματίες «να περάσουν τη γραμμή» από το να αποκτούν πρόσβαση σε άσεμνες εικόνες στο να κακοποιούν παιδιά, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας.