Βρέθηκαν έξι από τους οχτώ αγνοούμενους στις Άλπεις μετά την τεράστια κατολίσθηση

Οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σήμερα μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε σε απομονωμένη περιοχή των ελβετικών Άλπεων, στο χωριό Μπόντο κοντά στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την αστυνομία του καντονιού Γκρισόν οι οκτώ αυτοί άνθρωποι «δεν έχουν εντοπιστεί» προς το παρόν.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα ζευγάρι Αυστριακών είναι μεταξύ των αγνοούμενων. Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Blick, οι υπόλοιποι αγνοούμενοι είναι τέσσερις Γερμανοί και δύο Ελβετοί.

Ωστόσο μια ομάδα έξι αλπινιστών, οι συγγενείς των οποίων φοβήθηκαν ότι παρασύρθηκαν από την κατολίσθηση, εντοπίστηκαν στην Ιταλία.

Οι αρχές έχουν δημιουργήσει μια περιοχή ακτίνας 5 χιλιομέτρων στην οποία απαγορεύονται οι πτήσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες των διασωστών.

Όπως ανέφερε η Blick επικαλούμενη έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν σήμα σε όλα τα σημεία της περιοχής. «Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με τους αγνοούμενους», εξήγησε ο Μάρκους Βάισερ.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε την Τετάρτη στις 09:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας). Μια μάζα βράχων τεσσάρων εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στην κοιλάδα πίσω από το μικρό χωριό Μπόντο στο καντόνι Γκρισόν. Η κατολίσθηση στη συνέχεια έφτασε έως το χωριό.

Η αστυνομία εκκένωσε περίπου 100 ανθρώπους από το χωριό, κάποιους με ελικόπτερα, για τον φόβο νέας κατολίσθησης, ενώ απομακρύνθηκαν και οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε δύο καταφύγια.

Συνολικά από την κατολίσθηση υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν δώδεκα κτίρια, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στο Μπόντο, σύμφωνα με την αστυνομία. Η κεντρική οδική αρτηρία της νότιας κοιλάδας του Γκρισόν παραμένει κλειστή.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους και η κατάσταση θα επανεξεταστεί σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το ελβετικό σεισμολογικό ινστιτούτο, οι δονήσεις που προκλήθηκαν από την κατολίσθηση ισοδυναμούσαν με έναν σεισμό 3 βαθμών.

Το «φαινόμενο αυτό ήταν αναμενόμενο» εδώ και χρόνια καθώς πτώσεις βράχων είχαν σημειωθεί στην περιοχή το 2011, το 2012, το 2016 και στις 21 Αυγούστου, σημειώνει το ινστιτούτο στον ιστότοπό του.

Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί τεράστια κατολίσθηση στο τέλος του 2011. Τότε περίπου 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα βράχων είχαν πέσει σε μια ακατοίκητη κοιλάδα. Μετά το συμβάν αυτό είχε τοποθετηθεί ένα αυτόματο σύστημα ειδοποίησης.