Βούλιαξε η μετοχή του Twitter

Η Twitter ανακοίνωσε πως οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες της εμφάνισαν πτώση ενός εκατομμυρίου στο β’ τρίμηνο, και προέβλεψε πως ο αριθμός θα συνεχίσει να υποχωρεί περαιτέρω καθώς η εταιρεία εξακολουθεί να καταπολεμά το spam, τους ψεύτικους λογαριασμούς και την κακόβουλη ρητορική στο κοινωνικό του δίκτυου.

Οι μετοχές βούτηξαν μέχρι και 20% προσυενδριακά, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί κατά 13,65% στα 37 δολάρια.

Παρά την αύξηση εσόδων που εμφάνισε για ακόμα ένα τρίμηνο το Twitter, η μείωση των ενεργών χρηστών που παρατηρήθηκε προκάλεσε έντονο προβληματισμό στους επενδυτές.

Ειδικότερα, οι ενεργοί χρήστες του Twitter μειώθηκαν κατά ένα εκατομμύριο το δεύτερο τρίμηνο του 2018, με τον αριθμό τους πλέον να υποχωρεί στους 335 εκατ. παγκοσμίως, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν αντιθέτως αύξηση ενός εκατομμυρίου σε έρευνα της Thomson Reuters.

Σύμφωνα δε με την εταιρεία, εξήγηση για την πτώση αυτή είναι η εκκαθάριση πλαστών λογαριασμών στην οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα, οι αυστηρότεροι κανόνες ιδιωτικού απορρήτου στην Ευρώπη καθώς και τις αλλαγές στο πως χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες της μέσα από μηνύματα.

«Είμαστε αισιόδοξοι πως οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι για το καλύτερο μέλλον της διαδικτυακής πλατφόρμας και πως θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς ανακατανέμουνε πόρους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών για τις αλαλγές στο ιδιωτικό απόρρητο στην Ευρώπη.», αναφέρει η εταιρεία σε note προς τους επενδυτές της.

Από την πλευρά των αμιγώς οικονομικών επιδόσεων, παρόλο που για πολλά χρόνια το Twitter παρουσίαζε ζημίες, εμφάνισε κέρδη για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 24% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, στα 711 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω αύξησης των διαφημίσεων, και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν πως θα κυμανθούν στα 696% εκατ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη τέλος κυμάνθηκαν στα 100 εκατ. δολάρια, με τα 42 εξ αυτών να προκύπτουν από φορολογική λογιστική κίνηση.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη πτώση που παρουσιάζει η μετοχή του twitter στις προσυνεδριακές συναλλαγές έρχεται λίγες ώρες μετά τo μεγαλύτερο sell-off που έχει καταγράψει ποτέ μετοχή στις ΗΠΑ, με εκείνη της Facebook να χάνει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 120 δισ. δολαρίων, έπειτα από τα αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε και τα οποία έδειξαν επίσης επιβράδυνση στην αύξηση των νέων χρηστών του.