Βουλή: Ψηφίστηκε 3ετής παράταση για προστασία των εγγυητών

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η ολομέλεια  της Βουλής, ψήφισε ομόφωνα νόμους,με τους οποίους παρατείνονται για τρία χρόνια οι διατάξεις τριών νομοθεσιών, που αφορούν τους εγγυητές για χρέη προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής.

Η Βουλή άσκησε κριτική στη Κυβέρνηση για την καθυστερημένη κατάθεση νομοσχεδίων, με αποτέλεσμα να φέρνει το νομοθετικό σώμα προ τετελεσμένων,

Η Κυβέρνηση κατέθεσε και ψηφίστηκαν αυθημερόν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια με τα οποία επεκτείνονται για άλλα τρία χρόνια (σύνολο 6 χρόνια) οι διατάξεις για την προστασία των εγγυητών σε δάνεια που παρουσιάζουν προβλήματα όπως αυτές περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Συγκεκριμένα, αφορά εγγυήσεις σε χρέη για μη συναινετικά σχέδια αποπληρωμής, σε εγγυήσεις για επαληθευμένα χρέη πτωχεύσαντος στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Το τρίτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σε νόμο ρυθμίζει τα προαναφερθέντα για εγγυήσεις σε χρέη εταιρειών.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου κατέθεσε πρόταση νόμου, ζητώντας να ψηφιστεί με τη μορφή κατεπείγοντος για κατάργηση της αναδρομικής ισχύς του νόμου για τις εκποιήσεις, για δάνεια που συνήφθησαν πριν τις 9.9.2014.

Η Ολομέλεια δεν αποδέχθηκε το αίτημα για συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο η πρόταση νόμου θα τεθεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση των τριών νομοσχεδίων, οι τροποποιήσεις κρίνονται απαραίτητες ένεκα του γεγονότος ότι οι χρεώστες και οι εγγυητές τους συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που προκύπτουν από δάνεια που έχουν συνάψει και περιέχονται ή κινδυνεύουν να περιέλθουν σε κατάσταση αφερεγγυότητας

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς είπε πως η παράταση που δίνεται ρυθμίζει ζητήματα εγγυητών προς θετική κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε πως θα παρατείνουμε για άλλα τρία χρόνια την ευνοϊκή μεταχείριση των εγγυητών.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρατήρησε ότι το κούρεμα καταθέσεων σύμφωνα με το ΔΝΤ απέφερε 9,4 δισ. με 3 δισ. και πλέον για φερεγγυότητα, που σημαίνει ότι η αφερεγγυότητα των εγγυητών είχε καλυφθεί με τα εκατομμύρια του κουρέματος και πως ως εκ τούτου θα έπρεπε οι εγγυητές να είχαν απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις τους.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ, που κατατέθηκαν για να ψηφιστούν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας ώστε η ΕΔΕΚ να το υπερψηφίσει και όμως δεν προωθήθηκαν και απηύθυνε έκκληση αναθεώρησης προς την Κυβέρνηση να συναινέσει στην προώθηση των προτάσεων αυτών.