Βουλή: Ψηφίστηκε ομόφωνα η νομοθεσία για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα  το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, αφού υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ.

Τροπολογία των κομμάτων ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ και Οικολόγων καταψηφίστηκε με 25 ψήφους εναντίον από τους παρόντες Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Υπέρ της τροπολογίας συγκεντρώθηκαν 24 ψήφοι των παρόντων Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών που συζήτησαν το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς, η ψήφιση του προτεινόμενου νόμου αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action) για υλοποίηση μνημονιακών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας ενόψει και της επερχόμενης αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος, η οποία θα γίνει από την Τρόικα μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 2015.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο Επιτροπές, αφού έλαβαν υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν τους, αποφάσισαν να διαμορφώσουν περαιτέρω το κείμενο του νομοσχεδίου, έτσι που μεταξύ άλλων η επιβάρυνση του αγοραστή για το ποσό των μεταβιβαστικών τελών να προσαυξάνεται κατά πενήντα τοις εκατόν (50%) στην περίπτωση που ο αγοραστής αρνείται ή αμελεί ή παραλείψει να καταβάλει τα εν λόγω τέλη εντός καθορισμένης προθεσμίας, αντί κατά εκατόν τοις εκατόν (100%).

Η τροπολογία του ΔΗΣΥ που υπερψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ και 5 αποχές (ΕΔΕΚ – Περδίκης), διαλαμβάνει ότι δεν θα γίνεται μεταβίβαση επ΄ονόματι αγοραστή ο οποίος οφείλει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στο κράτος, φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας σε δήμο ή κοινότητα και τέλη αποχετεύσεως.

Η τροπολογία του ΔΗΚΟ που υπερψηφίστηκε ομόφωνα δίνει τη δυνατότητα καταβολής των μεταβιβαστικών τελών από τον αγοραστή σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Η τροπολογία του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, που καταψηφίστηκε, θα απαγόρευε μέχρι το 2017, την εκποίηση ακινήτων των οποίων ο αγοραστής κατέβαλε τουλάχιστον το 80% του τιμήματος πώλησης και αδυνατεί να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί θετικά τόσο στο νομοσχέδιο όσο και τους κανονισμούς καθώς υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για προστασία της κύριας κατοικίας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων και όχι μόνο των επιχειρηματιών και των ντιβέλοπερς είπε και χαιρέτισε την κατάθεση των νομοθετημάτων.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Ολομέλεια της Βουλής να σεβαστεί την κοινωνική ανάγκη για προστασία μιας κατηγορίας που μένει έξω, μια κατηγορία που δεν θα μπορεί να αιτηθεί μεταβίβαση, αναφέροντας ότι αφορά τους αγοραστές που κατέβαλαν το 80% του τιμήματος πώλησης, που έχασαν τις δουλειές τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν, και να παγοποιήσει τη διαδικασία εκποίησης κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι στην αγορά ακινήτων επικρατούσε
“ασυδοσία και μπάχαλο” και ότι οι μόνοι που ξύπνησαν και κατάγγειλαν είναι οι ξένοι, αναφέροντας ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του κοινοβουλίου της Βρετανίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μπάχαλο.

Ο κ. Περδίκης διατύπωσε επίσης τη θέση ότι με την τροπολογία του ΔΗΣΥ, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει δυσκολία να αποφασίσει κάποιος ποιος έχει την ευθύνη να πληρώσει τις επιβαρύνσεις σε φορολογίες, προσθέτοντας ότι αυτή θα περιπλέξει την κατάσταση.

Ζήτησε επίσης να καταγραφεί η θέση ότι το πρόβλημα των ατασθαλιών στην αγορά κατοικίας δεν έχει τελειώσει και ότι αναμένεται καινούργιο νομοσχέδιο πολύ σύντομα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου είπε πως η πολιτεία κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει από δεκαετίες.

“Χρειαζόταν η Τρόικα να βάλει τα δύο μας πόδια σε ένα παπούτσι”, συνέχισε αναφέροντας ότι υπάρχει μια σημαντική τροπολογία του ΔΗΚΟ που βοηθά τους αγοραστές να πληρώσουν με δόσεις τα μεταβιβαστικά τέλη μέχρι το τέλος του 2016, προσθέτοντας πως θα υπάρχει έκπτωση 10% για όσους πληρώσουν συντομότερα.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΑΚΕΛ, είπε πως δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε να τιναχθεί στον αέρα η νομοθεσία, αν η τροπολογία έχει συνταγματικά προβλήματα. Διερωτήθηκε ακόμα γιατί αυτοί που πλήρωσαν το 80% και έχουν τις δουλειές τους, να πληρώσουν.

Είπε επίσης πως η τροπολογία θα αφορά μερικές δεκάδες και διατύπωσε τη θέση ότι αυτοί οι αγοραστές μπορεί να προστατευθούν μετά από μελέτη και διαβούλευση με την Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ήταν παλιό ζήτημα και υπήρχε πριν την κρίση και αποτελεί ένα από τους λόγους έκθεσης της Κύπρου στο εξωτερικό στην αγορά ακινήτων.

Ανέφερε πως η Τρόικα δεν έθεσε ως προϋπόθεση την προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών, αλλά τέθηκε ως προαπαιτούμενο από κόμματα για να ψηφιστούν τα πέντε νομοσχέδια για τις εκποιήσεις. Ο Υπουργός τίμησε τη δέσμευσή του, πρόσθεσε αναφέροντας πως είναι καλό να ψηφιστεί η τροπολογία του ΑΚΕΛ και ότι “μια λαδιά παραπάνω δεν θα επηρεάσει το πόνημα”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο στόχος είναι να προστατευτούν αυτοί που τήρησαν τις υποχρεώσεις τους και τώρα είναι εγκλωβισμένοι.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του κόμματος του, είπε ότι διαλαμβάνει να καταβάλλονται τα μεταβιβαστικά με δόσεις καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ υποστηρίζει την τροπολογία ΔΗΣΥ, για να μην μείνουν εκτεθειμένοι οι Δήμοι και τα αποχετευτικά, διευκρινίζοντας ότι μιλούμε για τις υποχρεώσεις του αγοραστή και όχι του πωλητή.

Ανέφερε επίσης ότι η τροπολογία του ΑΚΕΛ δίνει κίνητρο σε αγοραστές να μην πληρώνουν εργολάβους, προσθέτοντας πως αυτό θα ισχύσει και για μικρούς εργολάβους που έχουν πρόβλημα με τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε τη θέση ότι ο νόμος θα τεθεί σε αμφισβήτηση σε νομικές διαδικασίες. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν το λόγο τους και ότι θα καταθέσουν ενστάσεις, αλλά, προειδοποίησε να μην νομίζουν ότι θα αφήσουμε τους αγοραστές, “γι` αυτό να σκεφτούν ξανά τις ενστάσεις επειδή θα επαγρυπνούμε”.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι γίνεται ένα καλό βήμα μπροστά. Πρόσθεσε πως δεν σηκώνει πανηγυρισμούς καθώς κάνουμε το αυτονόητο. Ανέφερε ότι τα νομοθετήματα έχουν την καθαρότητα του στόχου για προστασία του αγοραστή. Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η ΕΔΕΚ με ΑΚΕΛ και Οικολόγους, είπε πως θα ήταν δίκαιο να κατοχυρωθεί ο αγοραστής και για αποπληρωμή μικρότερου ποσοστού.

Διατύπωσε επίσης επιφυλάξεις στην τροπολογία του ΔΗΣΥ, αναφέροντας πως η διευθέτηση των χρεών στους δήμους και τα συμβούλια δυνατό να τινάξει την προσπάθεια στον αέρα.

Δηλώνοντας ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει την τροπολογία του ΔΗΚΟ, είπε ότι έγινε ένα καλό σωστό πρώτο βήμα και ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα νομοθετήματα που θα αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις.