Βουλή: Με 47 ψήφους, καθόρισε κλειστή την συνεδρία για ενημέρωση από τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει στις 15 Σεπτεμβρίου στις 18:30 σε κλειστή συνεδρία την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ψηφισαν υπερ  47  βουλευτές  και δύο εναντίον (Περδίκης και Κουλίας).
Όπως τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, Σοφοκλής Φυττής, στην κλειστή συνεδρία θα παραστούν μόνο οι Βουλευτές χωρίς κοριούς και χωρίς τηλέφωνα, οι δύο στενογράφοι και ουδείς άλλος.

Η ανακοίνωση της σύγκλησης της κλειστής συνεδρία προς ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον κ. Φυττή, προκάλεσε αντιδράσεις από Βουλευτές σε ό,τι αφορά τη διαδικασία σε σχέση με την τήρηση των προνοιών του Συντάγματος.

Μετά από συζήτηση της διαδικαστικής πτυχής, η εισήγηση που προήλθε από το προεδρείο της Βουλής για τη διενέργεια της κλειστής συνεδρίας υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια με 47 ψήφους υπέρ και δύο εναντίον.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, εγείροντας ένσταση στη διενέργεια της κλειστής συνεδρίας, παρατήρησε ότι δεν συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής. Πρόσθεσε επίσης πως η σημαντικότερη ένσταση του είναι στη διενέργεια κλειστής συνεδρίας.

Ένσταση προέβαλε και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας ότι για να γίνει κλειστή πρέπει να ψηφίσουν 42 μέλη του Κοινοβουλίου όπως ορίζει το Σύνταγμα και ζήτησε να διενεργηθεί ψηφοφορία για να συγκεντρωθούν οι 42 ψήφοι που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίας υπέδειξε προς το σώμα ότι η διενέργεια κλειστής συνεδρίας για ενημέρωση κρίθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής και τη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι ο κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να διατυπώσει την άποψη του, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως εάν η Βουλή αποφασίσει ανοικτή συνεδρία δεν θα φέρει ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν αρνηθεί να προβεί στην ενημέρωση της Βουλής.

“Να μην αιτιόμαστε άλλους” συνέχισε, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ενημέρωση σε κλειστή συνεδρία.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης παρατήρησε ότι το Σύνταγμα προβλέπει ψηφοφορία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι πάει να δημιουργηθεί πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνεννόηση με τη Σύσκεψη Αρχηγών ζήτησε την ενημέρωση σε κλειστή συνεδρία, αναφέροντας ότι η λογική υποβάλλει κλειστή συνεδρία.

“Εάν δεν θέλουμε να μας ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι θέμα δικό μας”, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε πως το αίτημα είναι ξεκάθαρο για ενημέρωση σε κλειστή συνεδρία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον μια ενημέρωση σε κλειστή συνεδρία, στην οποία θα απουσιάζει ο διάλογος.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού, αφού ανέφερε πως τοποθετείται πάντοτε εναντίον των κλειστών συνεδριών, ανέφερε ότι πρέπει οι Βουλευτές να ακούσουν την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κλειστή συνεδρία. Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων συμμετέχουν σε κλειστές συνεδρίες του Εθνικού και στη Σύσκεψη Αρχηγών.

Ο κ. Περδίκης, λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, είπε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι συνεδρίες της Ολομέλειας είναι ανοικτές και δημόσιες. Διατύπωσε τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής, δέχθηκε και απάντησε ερωτήσεις κατά τρόπο που η συνεδρία δεν συνιστούσε παραβίαση του Συντάγματος και ανέφερε πως αυτή η πρακτική πρέπει να ακολουθηθεί και για την ενημέρωση για το Κυπριακό.