Βερίκοκα: Πλούσια σε βιταμίνες – Κλειδί για την υγεία

Βερίκοκα: Πλούσια σε βιταμίνες – Κλειδί για την υγεία

Η καλλιέργεια της βερικοκιάς ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2200 π.Χ. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Περσία και την Αρμενία. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι τα έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα εκτίμησαν τόσο, που τους έδωσαν το όνομα «χρυσά αυγά του ήλιου». Ο Διοσκουρίδης ανέφερε τα βερίκοκα ως αρμενικά μήλα, λόγω της προέλευσης του φυτού. Στη Β. Ευρώπη καλλιεργήθηκαν με επιτυχία, από το 16ο αιώνα.

Τα βερίκοκα είναι μικρά γλυκά φρούτα με έντονο πορτοκαλί χρώμα και λεπτό άρωμα. Είναι σαρκώδη φρούτα που διαθέτουν παχύ και σταθερό δέρμα και όταν είναι ζουμερά είναι στα καλύτερά τους.

Το μέγεθός τους ξεκινά από 25-30 γρ. και μπορεί να φτάσει τα 100-130 γρ. Περικλείουν ένα σκληρό μεγάλο κουκούτσι που συνήθως έχει σχήμα σταγόνας και κοκκινωπό με καφέ χρώμα.

Τα βερίκοκα μπορούν να καταναλωθούν νωπά, αποξηραμένα, κατεψυγμένα ή μεταποιημένα σε κονσερβοποιημένα προϊόντα, όπως χυμοί, μαρμελάδες ή παιδικές τροφές (πολτοποιημένα). Είναι παρόμοια με τα ροδάκινο στο σχήμα, αλλά με λίγη ή καθόλου τριχοφυΐα όταν ωριμάσουν. Καλλιεργούνται σε όλες τις εύκρατες περιοχές του κόσμου και τα δέντρα που τα φιλοξενούν είναι φυλλοβόλα και έχουν συνήθως λευκά λουλούδια.

Τα βερίκοκα είναι μια εξαιρετική πηγή των βιταμινών Α (β-καροτένιο) και C, όπως επίσης σιδήρου, καλίου, φωσφόρου και ασβεστίου.

Το βερίκοκο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να τραυματίσουν τους φακούς των ματιών και η τακτική κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-Καταπραΰνουν- μεταξύ άλλων- συμπτώματα πονοκεφάλου, εντερικές παθήσεις, αϋπνία, φαρυγγίτιδα και ήπια κατάθλιψη.

-Χάρη στις κατεχίνες που περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου και των φλεγμονών.

-Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερόλης στο αίμα.

-Κάνουν καλό στην αναιμία λόγω του σιδήρου που περιέχουν και του χαλκού που βοηθά στη διάθεση του σιδήρου σε όλο το σώμα.

-Συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας της όρασής μας, αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη.

-Είναι χρήσιμα σε εμπύρετες καταστάσεις, ενυδατώνουν το σώμα και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.

-Είναι ωφέλημα για την καλή υγεία του δέρματός μας, χάρη στην προβιταμίνη Α που περιέχουν και που μέσα στο σώμα μας, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

-Για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων εξαιτίας των άφθονων αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

-Το λυκοπένιο που περιέχουν, έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταρράκτη ή να βλάψουν την παροχή αίματος στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, χάρη στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Το υγιές ποσό των φυτικών ινών που περιέχει το βερίκοκο είναι το κλειδί για την καλή υγεία του παχέος εντέρου, ενώ βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Ο συνδυασμός της βιταμίνης C που περιέχουν με το λυκοπένιο που είναι επίσης άφθονο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και από πολλές μορφές καρκίνου.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα από την πλευρά τους περιέχουν πολύ κάλιο και τρώγοντας μερικά από αυτά (όχι πολλά, γιατί ως γνωστόν τα αποξηραμένα φρούτα έχουν περισσότερη ζάχαρη) μπορείτε να αποτρέψετε την υπέρταση, αλλά και να θεραπεύσετε τη δυσκοιλιότητα.

Οι διαλυτές ίνες στα βερίκοκα ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ τα οφέλη του συγκεκριμένου φρούτου περιλαμβάνουν επίσης την οικοδόμηση ενεργειακών πόρων και σιδήρου στον οργανισμό.

Το διατροφικό «προφίλ» του βερίκοκου

114 γρ. βερίκοκου περιέχουν:

Θερμίδες: 60

Ασβέστιο: 15 mg

Λιπαρά: 1 g

Υδατάνθρακες: 11 g

Νάτριο: 2 mg

Πρωτεΐνη: 2 g

Σάκχαρα: 14,3 g

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες των βερίκοκων είναι:

Bιταμίνη Α, βιταμίνη C και ίσως το καλύτερο από όλα (και ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την υγεία του παχέος εντέρου), φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίχνη νατρίου, θείο, κάλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο και βρώμιο, ενώ αποτελούν ένα από τα πιο υγιή φρούτα για να φάτε σε ό,τι αφορά τις θερμίδες και τα λιπαρά.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο, μην τα προσπεράσετε. Αγοράστε μερικά, αν θέλετε να ωφελήσετε την υγεία σας. Αποφύγετε τα πράσινα που δεν πρόκειται να ωριμάσουν ποτέ και βάλτε τα στο ψυγείο σας για να τα διατηρήσετε φρέσκα. Είναι ένα σπουδαίο σνακ γενικότερα, αλλά εξαιρετικό για τα παιδιά σας στο σχολείο, γιατί θα τα κρατήσει χορτάτα και υγιή.