Βενιζέλος: Προκρίνει παραμονή στη κυβέρνηση

Αποστάσεις από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, δείχνει να λαμβάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας στη δήλωσή του μετά τη διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το κόμμα του στέλνει μήνυμα σταθερότητας, ευθύνης και χειροπιαστών αποτελεσμάτων για όλους και προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «τρύπες στο νερό» για λόγους εντυπωσιασμού δεν έκανε και δεν κάνει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ατυχή» την πρωτοβουλία, όπως είπε της ΝΔ να ενεργήσει μονομερώς, με δεδηλωμένη την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση και να διακόψει τη λειτουργία ΕΡΤ, προκαλώντας μεγάλο πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα στη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες συχνότητες όπως επιτάσσει η διαταγή του ΣτΕ και ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μέσα από διαπραγματεύσεις των αρχηγών τέθηκε το μείζον ζήτημα σε σχέση με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, την επάνοδο της ΕΡΤ σε λειτουργία με το σύνολο εργαζομένων, την ψήφιση θεσμικού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της και την ανάγκη διορισμού υφυπουργού που θα εποπτεύει τη διαδικασία και δε θα είναι από ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έγιναν «βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης» τα οποία δεν ικανοποιούν πλήρως το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με όλες τις εκπομπές και άμεση επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων, με ειδική μέριμνα για μουσικά σύνολα για τα οποία θα υπάρξει ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

Αυτή η μεταβατική κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, επιτρέπει να συζητηθεί το πιο μεγάλο θέμα, που είναι αυτό της διακυβέρνησης και επαναθεμελίωσης κυβερνητικής συνεργασίας.

«Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα», τον τελευταίο χρόνο είπε ο κ. Βενιζέλος. και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του ΠΑΣΟΚ γιατί όπως είπε αγωνίζεται να πείσει για τα αυτονόητα, κάνοντας αναφορά στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, της ανάσχεσης της ανεργίας και της στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι αυτά όλα πρέπει να γίνουν αντικείμενο της επικαιροποίησης και επαναθεμελίωσης της κυβερνητικής συμφωνίας. Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται τη συμμετοχή στην κυβέρνηση α λα καρτ και εξέφρασε την επιθυμία του κόμματος του η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική, ζητώντας από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει η δημοκρατική παράταξη μεταξύ στην κομμουνιστική αριστερά και τη δεξιά, λέγοντας ότι το κόμμα του αν και με μειωμένη δύναμη δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά σέβεται τον πολίτη και επανέλαβε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, αλλά «σωστά λειτουργούσα κυβέρνηση και αυτή οφείλουμε να προσφέρουμε με προοδευτικό πρόσημο». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα βοηθήσουν κανένα, ούτε τους πολίτες ούτε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ

Τέλος ο κ. Βενιζέλος ανέφερε σχετικά με την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης ότι «δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέστη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τα όργανα για τις εξελίξεις και να συζητηθούν οι επιλογές.