Βενιζέλος: Δεν είμαστε προτεκτοράτο…

Τη πεποίθηση του ότι υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση λύσης, μόνο όμως στη βάση αναλογικών μέτρων,χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών. Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως το ζήτημα των εργασιακών δεν πρέπει να ανοίξει τώρα και δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν είμαστε προτεκτοράτο”.“Υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί τωρα λύση…τα μέτρα να γίνουν στο εσωτερικό τους περισσότερο αναλογικά και ισορροπημένα χωρίς οριζόντιες παρεμβάσεις σε συντάξεις  και φορολογία. Δεν πρεπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτο των εργασιακών που δεν προσφέρουν τίποτα στον δημοσιονομικό μας στόχο και δεν συμβάλλουν στο προβλημα της ανταγωνιστικότητας.”  επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, συμφωνώντας ουσιαστικά με τον κ. Κουβέλη στο ζήτημα της απουσίας δημοσιονομικού οφέλους απο πιθανές εργασιακές μεταβολές.

“Τη συζητήση αυτή(για τα εργασιακά) την κάναμε πριν τη μεγάλη συμφωνία του Μαρτίου, η οποία αποτελεί το ακραίο όριο για μένα… και χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την εφαρμοφή της είναι αδικαιολόγητο και προκλητικό να ανοίγει πάλι ιδια συζήτηση.” προσθέτει ο κ. Βενιζέλος΄.

Την ίδια ώρα, αφήμει αιχμές προς την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας πως “δεν είμαστε προτεκτοράτο” και άρα θεωρεί αυτονόητο ότι οι εταίροι θα σεβαστούν το γεγονός ότι η δημοσιονομική διαχείριση εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

“Αυτονόητο θεωρω ότι θα γίνει σεβαστή τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία η αξιοπρέπεια μας σε σχέση με την δημοσιονομική διαχείριση του κράτους.

Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτο πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι μας και η τρόικα.”.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και στον σχεδιασμό της ύφεσης για το 2013, ο οποίος όπως δήλωσε θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός για να μη λειτουργήσουν μηχανισμοί αυτόματων περικοπών, “Πρεπει να λυθεί το θεμα της βιωσιμότητας του χρέους για να μη ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Επίσης ο σχεδιασμός για την ύφεση για το 2013  πρέπει να είναι απολύτως ρεαλιστικός, ωστε να μη λειτουργήσουν μηχανισμοί αυτόματων πρόσθετων περικοπών.”

Τέλος σημείωσε πως  το ζήτημα πια δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό και ζήτησε απο τον πρωθυπουργό να κινηθεί άμεσα, ώστε να παρουσιαστεί στη βουλή και το λαό ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα δίνει ελπίδα και προοπτική.”Ζήτησα απο τον Πρωθυπουργό να κινηθεί αμέσως..ωστε να διαμορφωθούν οι προυποθέσεις για να έχουμε ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να μπορεί να εμφανιστεί στη βουλή και το λαό.Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλα πολιτικό..Χρειαζόμαστε αφήγηση με ελπίδα και προοπτική.” κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.