Βελτιώστε τη μνήμη σας

Μπορείτε να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη σας και να τη διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για αρκετά χρόνια, αλλάζοντας  μόνο μερικές από τις καθημερινές σας συνήθειες.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε τη μνήμη σας:

Πιείτε καφέ

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει μια ουσία που προστατεύει τον εγκέφαλο. Να έχετε στόχο 2 έως 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Φάτε σκόνη κακάο

Τα αντιοξειδωτικά του κακάο μπορούν να βοηθήσουν να ενισχύσετε τις δεξιότητες της σκέψης σας. Δοκιμάστε την ανάμειξη 1 κουταλιάς της σούπας σκόνης κακάο με άπαχο γάλα ή πασπαλίστε τη στον καφέ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (αναζητήστε το 70% ή περισσότερο στην ετικέτα).

Φάτε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτά τα λίπη βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία συχνά προκαλείται από αύξηση της ινσουλίνης που προκαλείται από την κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων. Με τον καιρό, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών. Τρώτε 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή να παίρνετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου 1.500 mg με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ονομάζεται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και 500 mg εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA).

Κάψτε επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έκαιγαν 300 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα, ως αποτέλεσμα της κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας (300 θερμίδες ισούνται με περίπου 30 λεπτά τρεξίματος) είχαν μια μείωση σχεδόν 90% της διανοητικής κάμψης τους σε σύγκριση με ανθρώπους που έκαναν ελάχιστη κίνηση. Τα καλά νέα; Η έρευνα εξέτασε τη συνολική δραστηριότητα. Φυσικά, μια επίσκεψη στο γυμναστήριο βοηθά, αλλά το ίδιο κάνει και η καθημερινή κίνηση όπως η κηπουρική, το περπάτημα στα καταστήματα και το να ανεβαίνετε σκάλες. Το κλειδί είναι να βρείτε τις συνήθειες άσκησης που μπορείτε να απολαύσετε ως ρουτίνα, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Κοιμηθείτε 7 ώρες την νύχτα

Η έρευνα δείχνει ότι ο πάρα πολύς ύπνος (περισσότερο από 9 ώρες) ή ο πολύ λίγος (λιγότερο από 5) συνδέεται με φτωχότερη μνήμη στη μετέπειτα ζωή. Η μεγαλύτερη έκπληξη; Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι συνήθειες ύπνου στα 50 και τα 60 σας μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου.

Συμβουλή: Αν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε, γυρίστε το πρόσωπο του ρολογιού σας μακριά από εσάς (κοιτάζοντας αυτό, όταν προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε μπορεί να αυξήσει το άγχος, που καθιστά δυσκολότερο τον λήθαργο).

Φάτε μούρα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων (μισού φλιτζανιού) την εβδομάδα μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 2,5 χρόνια.